Руската балерина Светлана Захарова се превъплъщава в образа на Коко Шанел по време на представление в Москва

Свързани новини

09.03.2024 07:33

Украйна иска да бъдат отменени представления на известна балерина от Болшой театър

Видян 6887 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украйна поиска да бъдат отменени представленията в Южна Корея на известна балерина от руския Болшой театър.

Посолството на Киев се противопостави на поредица от представления с участието на Светлана Захарова, планирани за април в Центъра за изкуства в Сеул. Премиерата на спектакъла, който е в сътрудничество с френската модна къща "Шанел", се състоя в Болшой театър в Москва през 2019 г.

Захарова е родена в украинския град Луцк и учи в балетно училище в Киев, но е руска гражданка и член на трупата на Болшой театър. Между 2007 и 2011 г. тя е и депутат от проправителствената партия "Единна Русия".

В изявление, цитирано от южнокорейски медии, украинските дипломати твърдят, че допускането на Захарова до представлението би било равносилно на "легитимиране на руската неоправдана агресия и омаловажаване на страданията на украинския народ".


"С цялото си уважение към плурализма на мненията и приобщаващия характер на културния обмен, призоваваме нашите международни партньори да преустановят културното сътрудничество с престъпния руски режим и неговите културни представители", допълват от посолството.


Неназован служител на посолството заяви пред Korea Times, че Киев също се противопоставя на представлението, защото Болшой театър е "оглавяван от близък приятел " на руския президент Владимир Путин. Известният диригент Валерий Гергиев, който ръководи Болшой и Мариинския театър в Санкт Петербург, е сред многобройните руски артисти, които са включени в черния списък на Украйна заради политическите си възгледи и подкрепата си за руското правителство.


Руското посолство осъди призива да се отмени представлението. "Всякакви опити за политизиране на културни събития и лишаване на корейската общественост от възможността да се запознае с изкуство от световна класа няма да бъдат приети от корейската общественост", заяви посолството, цитирано от южнокорейската преса.


Многобройни организации и места за провеждане на концерти прекъснаха връзките си с руски артисти след началото на военната операция на Москва в Украйна през февруари 2022 г. Освен това Киев започна международна кампания, в която призовава театри, опери и други институции да се откажат от всякакво сътрудничество с Русия.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец