Спасител се вижда до жилищна сграда, пострадала от обстрел, по време на руската инвазия в Украйна, в Николаев, Украйна, на тази снимка, публикувана на 8 март 2022 г.

Свързани новини

08.03.2022 13:24

Украинците бягат от обсадения град Суми в първия коридор за евакуация, договорен с Русия: Ройтерс

Видян 1261 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във вторник украинците се качиха на автобуси, за да напуснат обсадения източен град Суми - първата евакуация от украински град през хуманитарен коридор, договорен с Русия, съобщава Ройтерс.




Украйна съобщи, че отделен конвой от 30 автобуса също се е отправил към Мариупол, за да евакуира жителите на южното пристанище, което е обкръжено, без храна, вода, електричество и отопление, и е подложено на непрестанни бомбардировки в продължение на седмица.


 


Организацията на обединените нации съобщи, че броят на избягалите от Украйна бежанци е надхвърлил 2 милиона души, като определи бягството като един от най-бързите изходи в днешно време.




Евакуацията от Суми към град Полтава на запад започна часове след руския въздушен удар в Суми, при който според местните власти са загинали 21 души. Ройтерс не можа да провери този доклад.




"Вече започнахме евакуацията на цивилни граждани от Суми до Полтава, включително чуждестранни студенти", съобщи украинското външно министерство в Туитър. "Призоваваме Русия да спази ангажимента си за прекратяване на огъня, да се въздържа от действия, които застрашават живота на хората, и да позволи доставката на хуманитарна помощ. "


 


 


Дмитрий Живицки, губернатор на Сумска област, заяви във видеообръщение, че втора колона от цивилни ще напусне Сумска област около 13:00 ч. вторник. Кратък видеоклип, публикуван от президентския съветник Кирило Тимошенко, показва червен автобус с няколко цивилни на борда.




Жителите напускат и град Ирпин, предградие на Киев, където в неделя журналисти на Ройтерс заснеха как семейства бягат, за да спасят живота си, подложени на ожесточени бомбардировки. Жителите тичаха с малките си деца в колички или с бебета на ръце, а други носеха домашни любимци и найлонови торби с вещи.


 


 "Градът е почти разрушен, а в квартала, в който живея, сякаш няма къщи, които да не са били бомбардирани", казва една млада майка, която държи бебе под одеяло, а дъщеря ѝ стои до нея. "Вчера беше най-тежката бомбардировка, а светлините и звукът са толкова страшни, че цялата сграда се тресе. "




Москва описва действията си в Украйна като "специална операция" за разоръжаване на съседката си и отстраняване на лидерите, които нарича неонацисти. Украйна и нейните западни съюзници наричат това неоснователен претекст за инвазия, целяща да завладее страна с 44 милиона души население.


 


 Снимка: Ройтерс


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката