Спътникова снимка показва стоманодобивния завод "Азовстал" - мястото на последното военно укритие на украинците, което служи и като убежище за цивилни в Мариупол, Украйна, на 29 април. (Maxar Technologies/Reuters)

Свързани новини

01.05.2022 07:16

Украински командир в Азовстал в Мариупол заяви, че е започнала евакуацията на цивилни

Видян 2558 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според командир на полк "Азов", един от украинските войници, които са в капан в завода, някои цивилни са били евакуирани от стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол след въвеждането на примирие, предаде  CNN.




Капитан Святослав Паламар, заместник-командир на полк "Азов", заяви, че прекратяването на огъня, което е трябвало да започне в 6 ч. местно време, е започнало в 11 ч. местно време.




"Отсега е истина, че и двете страни спазват режима за прекратяване на огъня", каза той.




Евакуационният конвой се забави много - каза той. "От 6 ч. сутринта чакаме да пристигне евакуационният конвой, който пристигна едва в 18:25 ч. "


 


 


"Доведохме 20 цивилни до уговорения пункт за среща, които успяхме да спасим изпод развалините. Това са жени и деца. Надяваме се, че тези хора ще отидат на уговорената дестинация, която е Запорожие, територия, контролирана от Украйна", каза Паламар.




"В момента продължава спасителната операция, провеждана от военнослужещите на "Азов" - спасяваме цивилните изпод развалините", добави той.




"Това са жени, деца и възрастни хора", каза той във видеосъобщение в канала на полка в Telegram.




"Надяваме се, че този процес ще продължи и ще успеем да евакуираме всички цивилни", каза той.


 


 


"Що се отнася до ранените - тези хора, които се нуждаят от спешна медицинска помощ - за нас е неясно защо те не се евакуират и не се обсъжда евакуацията им на територията, контролирана от Украйна", добави той.



"Подчертавам, че искаме да гарантираме евакуацията не само на цивилни граждани, но и на ранените ни военнослужещи, които се нуждаят от медицинска помощ. "




По-рано в събота руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че група цивилни е напуснала стоманодобивния завод. Кореспондент на мястото на инцидента съобщи за ТАСС, че са излезли общо 25 души, сред които шест деца на възраст под 14 години. Си Ен Ен не може да провери независимо съобщението на ТАСС.




Смята се, че в стоманения комплекс има стотици хора, включително десетки ранени по време на интензивните руски бомбардировки през последните няколко седмици. Последните сателитни снимки на завода показват, че много от сградите са превърнати в руини.




Защитниците на завода "Азовстал" заявиха, че в сряда вечерта са били извършени нападения срещу импровизирания хоспис в комплекса, което значително увеличава броя на ранените.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби