Верешчук отправи смесени послания относно новия опит за отваряне на хуманитарен коридор

Свързани новини

25.04.2022 18:04

Русия откри хуманитарен коридор за цивилни граждани от завода Азовстал в Мариупол

Видян 1847 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руските и донбаските сили ще спазват прекратяване на огъня в района на обсадения стоманодобивен завод "Азовстал" в Мариупол от 14:00 ч. московско време в понеделник, което ще позволи на цивилното население да се евакуира на безопасно място, съобщи руското министерство на отбраната.




Генерал-полковник Михаил Мизинцев, ръководител на руския Национален център за управление на отбраната, заяви, че въоръжените части "ще се изтеглят на безопасно разстояние и ще осигурят излизането на цивилните граждани от посочения район в посока, която те изберат".




Руските и донбаските войски контролират основно града, но в Азовстал са се укрили няколко украински войници. Украинският президент Владимир Зеленский обаче заяви миналата седмица, че в мелницата са останали и около 1000 цивилни.




Мизинцев заяви, че няма "никакви пречки" цивилните да напуснат завода "Азовстал", освен "решението на Киев и командирите на националистическите части да използват цивилните като жив щит".


 


Преди това Русия предложи на украинските бойци възможността да свалят оръжието и да се предадат, но те отказаха.
 
В четвъртък руският президент Владимир Путин отмени нападението над фабриката, като вместо това избра блокада.


Според Мизинцев безопасният проход от "Азовстал" е отворен от 21 март. В неделя обаче украинският вицепремиер Ирина Верешчук обвини Русия, че не е успяла да гарантира прекратяване на огъня в района.


Мизинцев заяви, че Русия ще уведоми Верешчук по този въпрос. Според Министерството на отбраната информация за прекратяването на огъня и безопасното преминаване ще се предава на украинците по радиото на всеки 30 минути.
 
Верешчук отправи смесени послания относно новия опит за отваряне на хуманитарен коридор. Макар че първо заяви пред местните медии, че Киев е готов да направи "всичко", за да заработи, малко след това тя заяви, че коридорът не е създаден правилно и не работи.


"Важно е да се разбере, че хуманитарният коридор е отворен със съгласието на двете страни. Едностранно обявеният коридор не осигурява сигурност и затова всъщност не е хуманитарен коридор", заяви Верешчук в изявление в Telegram. "Официално и публично заявявам: за съжаление, днес няма споразумения за хуманитарни коридори от Азовстал. "


Битката за Мариупол продължава вече близо два месеца, като руските и донбаските сили са обкръжили напълно града.
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.