155-милиметрови патрони Base Burn Dual Purpose Improved Conventional Munitions (DPICM) чакат да бъдат заредени в автопарк на американската армия в лагера Хоуви, Южна Корея, на 20 септември 2016 г. 2-ри лейтенант Габриел Дженко/Американската армия/Reuters

Свързани новини

13.07.2023 16:44

Украински генерал потвърди, че Киев е получил касетъчни боеприпаси от САЩ

Видян 1038 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украински генерал потвърди пред CNN в четвъртък, че Украйна е получила спорните касетъчни боеприпаси от САЩ, след като миналата седмица президентът Джо Байдън заяви, че е взел "трудното решение" да одобри предаването им на Украйна.

    "Току-що ги получихме, все още не сме ги използвали, но те могат коренно да променят [бойното поле]", заяви бригаден генерал Олександър Тарнавски, командир на операцията на обединените сили "Таврия", в интервю за от CNN.

"Противникът също така разбира, че с получаването на тези боеприпаси ще имаме предимство. Противникът ще се откаже от онази част от терена, където е възможно да се използва това", каза той.

За пристигането на американските клъстери не е съобщавано по-рано.

Висшето ръководство ще вземе решение за "районите от територията, където може да се използва", каза Тарнавски, като отбеляза, че "това е много мощно оръжие".

Тарнавски подчерта ограниченията за използване на кластерите, като заяви, че използването им е забранено в гъсто населени райони, дори ако са окупирани от руски сили. САЩ заявиха, че имат писмени уверения от Украйна, че те няма да бъдат използвани в райони с цивилно население и че използването им ще бъде проследявано за евентуални операции по разминиране.

    "Руснаците смятат, че ще ги използваме във всички райони на фронта", добави той. "Това е много погрешно. Но те са много притеснени."

САЩ заявиха, че решението за предоставяне на касетъчни боеприпаси на Украйна се дължи на недостатъчните доставки на стандартни артилерийски снаряди за Киев. Доставката на касетъчни боеприпаси е "временна" според съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

"След като [производството] достигне ниво, при което производството на унифицирани патрони може да задоволи нуждите на Украйна, тогава няма да има нужда да продължаваме да даваме касетъчни боеприпаси", заяви той във вторник, като отказа да посочи срокове.


Касетъчните боеприпаси представляват контейнери, които съдържат десетки до стотици по-малки бомбички, които се отварят над планираната цел, разпръсквайки бомбичките над тази зона. Те се сливат с таймер, за да се взривят по-близо до или на земята, като разпръскват шрапнели, предназначени да убиват войници или да унищожават бронирани превозни средства, като например танкове.

Оръжията са забранени от повече от 100 държави, тъй като бомбите, които разпръскват, падат на широка територия и представляват риск за небойците. Според CNN Русия обаче използва тези боеприпаси по време на инвазията си в Украйна.


 Снимка: Ройтерс


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 14.07.2023 11:32

    криминалните богаташи няма да се спрат пред нищо, за да си запазят лукса да не работят и да живеят в разкош

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион