Думите на Йотова са в отговор на изказването на акад. Николай Денков, че Украйна може да използва касетъчни муниции, щом като Русия го прави.

Свързани новини

12.07.2023 09:26

Премиерът не знае ли, че 15г. България е против касетъчните бомби и е подписала конвенция: Вицепрезидентът

Видян 995 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Притеснително е, че днес Денков, нашият премиер, е бил един от може би малцината премиери на срещата във Вилнюс, които са подкрепили използването на касетъчни муниции, въпреки че през 2008 г. България е част от споразумението против тяхната употреба”. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, пише „Труд“.

Думите на Йотова са в отговор на изказването на акад. Николай Денков, че Украйна може да използва касетъчни муниции, щом като Русия го прави.

“Против тяхната употреба се обявиха много страни, включително Германия, Испания, Великобритания, както и много правозащитни организации. Денков ще трябва да обясни защо той ги е подкрепил”, каза още Йотова.

По-рано в интервю за телевизия "Скай нюз премиерът Николай Денков каза, че изпращането на касетъчни боеприпаси на Украйна е деликатен въпрос от политическа гледна точка. "Ние сме в пълномащабна война. Когато имаш война, договорите са важни, но още по-важно е да имаш успех на бойното поле", заяви още Денков.

Много държави са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, но САЩ и Русия не са. Фактът, че Русия не е подписала, означава, че Русия приема, че тези боеприпаси могат да бъдат използвани, доколкото знам вече са ги използвали. Ако те ги използват, е нормално да се очаква, че и другата страна да може да ги използва, добави премиерът.

САЩ обявиха неотдавна, че ще доставят касетъчни боеприпаси на Украйна. България е сред над 100-те страни, подписали конвенцията от Осло, забраняваща този вид оръжия. Тези боеприпаси се взривяват във въздуха над целта и разпръсват множество малки взривни устройства, като по този начин поразяват цели на голяма площ.

Използването им е спорно преди всичко поради факта, че значителен брой от тях падат на земята, без да се взривят и по този начин представляват заплаха за цивилното население дълги години след края на даден конфликт.

Позицията на президента Румен Радев е изцяло подчинена на интереса на България и българските граждани, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти. Тя участва в откриването на 60-ия летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти. Над 80 студенти и преподаватели от 23 държави от Европа и Азия ще участват в юбилейния семинар, пише БТА.

Във връзка с годишния доклад на Служба "Военно разузнаване" (СВР), в който се посочва, че са установени опити на Скопие, Република Северна Македония (РСМ), да въздейства върху българските малцинства в съседни държави с цел да се припознаят като „македонски", вицепрезидентът каза, че няма да коментира, защото не е коректно извън контекста на целия доклад. Но мога да споделя личния си опит от посещенията и контактите си с български общности в различни балкански страни, посочи Йотова и добави, че в Косово и Албания такъв натиск има. При последното посещение в Косово това го видях с очите си и то се случи дори по време на нашето посещение, каза още вицепрезидентът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката