Свързани новини

26.08.2011 13:46

Уикилийкс публикува близо 100 000 нови документа на Държавния департамент на САЩ

Видян 1045 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сайтът Уикилийкс публикува близо 100 000 нови документа на Държавния департамент на САЩ, част от които са били засекретени от американските власти, предаде ИТАР-ТАСС.


Организацията започна да качва данните снощи. "До края на деня смятаме да огласим към 100 хиляди телеграми от посолства на САЩ из цял свят", се твърди на страницата на Уикилийкс в социалната мрежа Туитър. Документите съдържат деликатни подробности за дейността на американски дипломати в Унгария, Аржентина, Египет, Китай и много други държави, посочва агенцията.


Една от телеграмите, засягащи Русия, носи дата 3 април 2009 г. Тогавашният посланик на САЩ в България, а днес в Русия, Джон Байърли констатира, че руската компания "Атомстройекспорт" "усърдно се стреми да получи договори за изграждане на 11 нови ядрени реактора в Индия, България и Украйна".


"Компанията преговаря за още шест реактора (два в Китай и споразумение "строителство-собственост-експлоатация" за обект с четири реактора в Турция)", пише дипломатът. Според него обаче "пречките, свързани с паричните ресурси, недостатъчните производствени възможности и недостигът на квалифицирани специалисти пораждат съмнения дали "Атомстройекспорт" ще може да осъществи всичките си планове в най-близко бъдеще".


Уикилийкс разкрива и любопитни подробности за "гоненията" срещу калифорнийския регистратор на интернет домейни Дайнадот, организирани от министерството на вътрешната сигурност на САЩ, пише агенцията. Според организацията, правителството на САЩ е потъпкало собствената си конституция, като е принудило компанията "да предостави информация за Джулиан Асандж", основателя на Уикилийкс.


Американски медии писаха, че стоте хиляди грами са част от 250-те хиляди документа на Държавния департамент, притежавани от Уикилийкс и започнали да изплуват периодично миналата година в публичното пространство. До момента организацията подгряваше обществения интерес, като ги пускаше на малки порции, напомня ИТАР-ТАСС.




Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак