Банките вече не ги приемат като гаранция за кредит, никой не ще да ги купува
01/03

Свързани новини

19.10.2008 15:56

Удари смъртен час за панелките!

Видян 2198 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Банките вече не ги приемат като гаранция за кредит, никой не ще да ги купува



Дойде ли часът на предизвестената смърт за панелките? Всеки момент ще удари, уверяват експертите по продажби на недвижима собственост.
В момента се забелязва липса на пазар на панелни апартаменти в жилищните комплекси като "Люлин" и Младост", където те са най-много. Причината е високата цена, която са обявили собствениците им.
Има дори парадокси: панелни жилища се предлагат на по-високи цени от тухлените. В Люлин седма и шеста част новото тухлено строителство на зелено се продава на нива от 480 - 520 евро/кв.м, а панелните апартаменти са от 550 до 600 евро/кв.м. Това е голяма разлика.
В момента много малко хора търсят панелни жилища. Причината е, че могат да изтеглят кредит за нов апартамент на зелено. Банките вече предлагат подобни кредити, които доскоро почти не се отпускаха. За да се сдобие с такъв заем е необходимо клиентът да има 20% собствени средства и да получи правото на строеж, след което разплащането е между банката и строителната компания.
Очакванията са за стопиране изобщо на интереса към панелните жилища най-вече поради затрудненията при отпускане на ипотечни кредити за този тип имоти и повишението на лихвените проценти по кредитите.
Някои от банките вече изискват по-голям процент самоучастие  при кредитиране, а Пощенска банка дори преустанови кредитирането за панелни жилища.
Друг аргумент против панелното жилище е „животът” на този вид апартаменти. Както знаем, те са проектирани да издържат 50 години. Разбира се, санирането удължава „живота” на жилището, но е и доста скъпа опция. Пред мнозина стои въпросът струва ли си подобна инвестиция, ако самият имот губи ежедневно, ежечасно и ежеминутно от стойността си?
Моментното състояние на пазара сочи, че ако досега панелните жилища са достигнали цени, които не отговарят на качеството им, то сега пазарът ще ги притисне надолу и те ще станат достъпни за хора с по-малка платежоспособност, които ще могат да ги финансират сами, след като банките не проявяват интерес към подобни сделки. Купувачите на панелки са в пъти по-малко от търсещите ново строителство. Статистиката показва, че предлагането на панелни жилища в източните части на София все още е далеч по-малко в сравнение с новото строителство в същите райони. Купувайки панелен апартамент купувачите печелят единствено от по-голямата квадратура (тъй като не се плащат общи части, които при новото строителство стигат и минават 30% от декларираната квадратура).
В повечето случаи панелните имоти се нуждаят от саниране, смяна на дограма, настилки, ВиК - фактори, които допълнително оскъпяват подобна покупка. Това прави новото строителство по-привлекателно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог