Свързани новини

17.12.2012 12:54

Учените с протестен SMS към Борисов

Видян 1408 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


Десетки млади учени, събрали се при фонтана пред Президентството на протест срещу безобразията във Фонд "Научни изследвания" решиха всеки да изпрати SMS на премиера Бойко Борисов, предаде БГНЕС.


В SMS-а учените искат от Борисов да спре безобразията във Фонд "Научни изследвания" и искат оставката на министъра на образованието Сергей Игнатов и на ръководители на фонда Христо Петров и Рангел Гюров.


Според един от младите учени – Виктор Атанасов от Физическия факултет в Софийския университет, безобразията във фонда обричат българската наука и развитието на младите учени. Според него 80% от раздадените субсидии на последната сесия на фонда, са незаконни. Единственият шанс е да бъде освободено ръководството на фонда, при което председателят на Изпълнителния съвет Гюров незаконно го заема, тъй като не е бил професор, когато е заел длъжността.


Учените се надяват, че Борисов все пак ще намери време да прочете SMS-ите и да вземе отношение по тях.


До скандала в научните среди се стигна, след като Изпълнителният съвет на ФНИ предложи на министър Сергей Игнатов отстраняването на проф. Мирослава Кортенска за действия несъвместими с работата на ФНИ. Основанието за това са изнудването на членове на временни комисии и на служители на ФНИ от проф. Мирослава Кортенска, правенето на рецензии от чуждо име, влизане с чужда парола в електронна система за оценяване на проектите, подправка на документи и противоправно облагодетелстване с пари. За тези й действия е сезирана прокуратурата. Проф. Кортенска е присвоила не по-малко от 30 000 лв.


По-късно председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси Бойко Великов заяви, че комисията ще изслуша проф. Мирослава Кортенска за Фонд "Научни изследвания" (ФНИ).


На 5 декември пък около 200 учени скандираха "Мафия" и "Оставка" пред МОМН. Някои от тях носиха гнили домати, други пък носиха изцапано бельо, а над него пишеше: "Бельото като дискурс". Учените носеха и плакати "Оставка за Игнатов и Гюров", на друг пишеше "Оставка за Гюров". Няма да реши проблема оставката на Игнатов, а като се смени цялото ръководство и започне да се гледа на нещата, свързани с наука сериозно. Проблемът ще се реши, когато парите отиват по предназначение за проекти, които да развиват наука, каза Златина, която носеше плакат с искане за оставката на Игнатов.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни