Делегации от Швеция и Финландия се срещнаха с турските си колеги в Анкара за разговори миналата седмица, след като скандинавските страни подадоха обща молба за присъединяване към водения от САЩ военен съюз.

Свързани новини

30.05.2022 15:19

Турция няма да позволи на "поддръжниците на тероризма" да се присъединят към НАТО

Видян 1588 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турция няма да одобри кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО, докато те не отговорят по подходящ начин на опасенията на Анкара относно предполагаемата им подкрепа за терористични организации, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, като обеща да не повтаря "грешките от миналото".




"Докато Тайип Ердоган е начело на Република Турция, определено не можем да кажем "да" на страни, които подкрепят тероризма, да влязат в НАТО", заяви турският лидер пред репортери на връщане от пътуване до Азербайджан, съобщават държавните медии в неделя.




Делегации от Швеция и Финландия се срещнаха с турските си колеги в Анкара за разговори миналата седмица, след като скандинавските страни подадоха обща молба за присъединяване към водения от САЩ военен съюз. Присъединяването им изисква единодушното съгласие на всички 30 държави членки, а Турция заплаши да блокира процеса, ако двете страни не се справят с групите, които тя смята за екстремистки.


 


"Те не са честни или искрени", каза Ердоган за резултатите от преговорите досега. "Те не предприемат необходимите мерки, все още позволяват на терористите да се разхождат свободно по улиците на Стокхолм и им осигуряват сигурност с полицията си. "




"Не можем да повтаряме същата грешка, която направихме в миналото спрямо тези страни, които дават подслон и храна на терористите", добави той. Той се позова на отделна дългогодишна вражда с Атина за Кипър, като припомни как през 1980 г. Анкара "позволи на Гърция да се върне" след частичното ѝ оттегляне от НАТО.


 


 


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано призна, че Финландия и Швеция едва ли ще станат членове на НАТО, ако не изпълнят исканията на Турция. "Никоя страна не е пострадала толкова много от терористични атаки, колкото Турция", заяви Столтенберг в четвъртък, като добави, че Турция е "важен съюзник и когато един съюзник има притеснения, те трябва да бъдат обсъдени и проблемът да бъде решен".


 


Турция настоява Швеция и Финландия да отменят ограниченията за износ на оръжие за Турция и да екстрадират лица, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и движението на Гюлен (ФЕТО). Докато Швеция и Финландия смятат ПКК за терористична организация, Анкара иска същото обозначение да бъде приложено и към YPG и PYD, съответно кюрдските военни и политически групи в Сирия.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв