Турският лидер заяви също, че Анкара е поискала от Швеция 30 "терористи"

Свързани новини

21.05.2022 07:25

Швеция критикува турската „дезинформация“, докато Ердоган отлага присъединяването й към НАТО

Видян 9762 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Швеция отвърна на твърденията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че е мека към тероризма, тъй като Анкара продължава да блокира кандидатурата на страната за членство в НАТО, съобщава Политико.




Ердоган възпрепятства присъединяването на Швеция и Финландия към военния съюз, твърдейки, че двете скандинавски държави подкрепят Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейната сирийска сестринска групировка - Отрядите за народна защита (YPG).




"Да оказваш всякаква подкрепа на терористичната организация ПКК/YPG и същевременно да искаш от нас подкрепа за членство в НАТО е, меко казано, непоследователно", заяви Ердоган в реч в сряда.


 


Турският лидер заяви също, че Анкара е поискала от Швеция 30 "терористи".




Шведски официални лица настояват, че са отворени за диалог с Анкара. Но в необичайно откровен туитър в петък шведският външен министър Ан Линде отхвърли твърдението, че страната ѝ подкрепя тероризма.




"Поради широко разпространената дезинформация за Швеция и ПКК, бихме искали да припомним, че шведското правителство на Улоф Палме беше първото след Турция, което включи ПКК в списъка на терористичните организации още през 1984 г. ", пише Линде и отбелязва, че ЕС "последва примера" през 2002 г.




Министърът заяви, че позицията на Швеция "остава непроменена".




Настоящи и бивши служители посочват, че възраженията на Турция може да са част от по-широки преговори, тъй като Ердоган се стреми да получи отстъпки от Съединените щати.


 


 


В четвъртък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоя, че все още може да бъде постигнат консенсус по кандидатурите за членство на Стокхолм и Хелзинки.




"Убеден съм, че ще вземем бързо решение да приветстваме Швеция и Финландия да се присъединят към семейството на НАТО", каза той.



   Снимка: БГНЕС


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще се чувствате толкова леко

Днес ще се чувствате толкова леко, сигурни в себе си, но