Свързани новини

30.11.2012 15:28

Турският бизнес ще инвестира в България

Видян 2248 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турски телекомуникационни компании като „Тюрксел” и „Тюрк Телеком” имат сериозни намерения за инвестиции в България. Това каза президентът Росен Плевнелиев на брифинг пред български журналисти след посещението си в Истанбул. Българското правителство и българските институции със сигурност се радват много на този факт и го подкрепят, каза Плевнелиев. Развитие се очаква в следващите месеци.


В Истанбул президентът проведе работен обяд с представители на турски компании, които оперират в 109 държави. Турция вече е една глобална икономическа сила, с която всички се съобразяват, каза Плевнелиев, цитиран от Фокус. По време на разговорите е подчертано това, че изключителната добронамереност, добросъседството и голямото доверие между България и Турция е довело до сигнал и към бизнеса – нека работим повече заедно. През 2012 г. е поставен рекорд от 4 млрд. долара стокооборот, а само преди десет години е бил 1 млрд. долара. Този рекорден стокооборот обаче не е достатъчен и целта е да се постигнат 10 млрд. долара, каза още държавният глава.


България и Турция могат да си кооперират в сферите енергетика; инфраструктура и строителство; земеделие и производство на храни, както и туризъм, каза още Плевнелиев. Двете страни виждат сериозни перспективи в тези области. Договорено е турски делегации да посещават България, но не по-късно от март 2013 година. Тогава се планира в София да се проведе голям форум, в който да се свържат директно турските компании с българските. Очаква се в следващите седмици турските компании в телекомуникационния сектор да посетят България. Ще се работи и за организиране на среща на турските компании, които вече оперират в България, с президента и министъра на икономиката. „Потенциалът е огромен. Ние виждаме възможността наистина експортът на България към Турция да се умножи. Не бива да се забравя, че в двустранната търговия от тези 4 милиарда – 2,6 млрд. долара е българският експорт към Турция”, каза президентът Росен Плевнелиев. България може да се похвали с огромен успех. Изнася се много повече, отколкото се внася. Но този износ се дължи и на турските компании, които оперират в България. По думите на Плевнелиев може да се постигне много повече. „Имаме индустриални зони. България е индустриална сила с индустриална култура. Имаме нови политики и аз искам да видя нови фабрики в България”, посочи президентът. Днес са проведени срещи и с банки, с индустриални камари, с големи международни компании. В тази връзка много силно отеква дългосрочната визия на България – България 2020. „Имаме план, имаме визия, знаем какво търсим. Преди всичко, искаме интеграция и свързаност. България изпраща много силни сигнали. Очаквам развитие”, допълни президентът Росен Плевнелиев.


През 2016 г. високоскоростната железопътна линия ще стигне от Турция до България, посочи държавният глава. Турция върши една изключително полезна работа за Европа, като в момента изгражда една високоскоростна железопътна линия, която с 250 км/час ще свърже Азербайджан. Грузия и по цялата територия на Турция през 2016 г. ще стигне до българската граница, посочи президентът. „За нас е въпрос на чест, но и на отговорност пред Европа и пред света да направим своя участък по тази железопътна магистрала”, каза Плевнелиев. България вече работи по линията Пловдив - Свиленград, където влаковете ще могат да се движат със 180 км/час. Приоритизира се и останалият участък до сръбската граница. „До 2016-2017 г. искаме и си поставяме за цел от Азербайджан през Грузия, през цялата Турция и цяла България с 200 км/час да се стига до Виена”, каза още Росен Плевнелиев.


Държавният глава се срещна в Истанбул с Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей. Срещата се проведе в сградата на Вселенската патриаршия. След нея Плевнелиев каза, че е важно новоизбраният патриарх да работи за интеграция и за успеха на българската църква по света.


„Това беше среща, в която почетохме паметта на нашия достоен патриарх Максим, неговото дело за силна църква, за обединена църква и за преход от едни тежки времена в миналото – времена на комунизъм, в бъдещето на българската църква - силна единна, обединена и част от голямото семейство на европейските църкви”, каза президентът. Той посочи, че православието на това свещено място – Вселенската патриаршия, и останали религии, трябва да се събират и да се работи за интеграция, тъй като не просто само България и Турция, а вече и светът е малък. Президентът Росен Плевнелиев каза, че е изключително благодарен на патриарха. „Българските политици са си научили уроците, че те няма да се бъркат в работата на църквата, че ще работят за силна, обединена, единна”, каза държавният глава. Той подчерта, че е важно Синодът на Българската православна църква да бъде оставен да вземе своите мъдри и важни решения.


„Пожелаваме си умни и мъдри решения. Светът е заедно с нас. Изключително съм благодарен на Вселенския патриарх, на всички, които подкрепят България и аз съм сигурен, че до края на февруари месец решенията, които ще се вземат в София и специално от Светия синод ще имат много голямо значение за бъдещето. Това ще бъде нашата църква”, посочи Плевнелиев. Този период на трансформация трябва да приключи – достойни, единни, силни. Това ни е важно. Така, както семейството в България трябва да е силно и има своите функции, така и църквата – нашите общи стойности и нашето общо бъдеще зависят от това – не само да работим за икономическо развитие, но и за духовното развитие на нацията, каза още държавният глава.


Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей каза, че Българската православна църква е първата духовна дъщеря на Константинополската патриаршия и винаги е била дълбоко в нашите сърца. Помолихме се за българската църква, за българския народ и за това скоро да бъде избран нов патриарх, каза Вселенският патриарх Вартоломей. Помолихме се и за душата на патриарх Максим, допълни той. „Искаме да живеете в мир, благоденствие, обединение, както каза президентът. Поздравление, че сте пълноправен член на ЕС. Това е много важно за нас и се молим в скоро време и Турция също да стане член на ЕС с подкрепата на България”, каза още Вселенският патриарх Вартоломей.


В Истанбул президентът Росен Плевнелиев разгледа реконструкцията на българската църква „Св. Стефан” и метоха и посети Българската екзархия. Той посети и първата европейска железопътна гара на бъдещия жп тунел под Босфора в Истанбул. В края на визитата държавният глава се срещна с българската общност в Истанбул и представители на български изселнически организации. Сред обсъдените теми бяха визовият режим, проблемът с български дипломи за турски студенти и двойното гражданство и други. Президентът беше посрещнат изключително топло. Присъстващите му подариха подаръци и голям букет с цветя. Преди да отпътува за България държавният глава гостува на изселническо семейство в Истанбул.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак