Националната здравноосигурителна каса

Свързани новини

29.06.2023 09:30

Трима са кандидатите за шеф на НЗОК

Видян 449 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Три са постъпилите кандидатури за управител на Националната здравно осигурителната каса (НЗОК), научи "Дневник" от източници в Народното събрание. От ГЕРБ е издигната кандидатурата на бившата директорка на столичната здравна каса Иванка Динева, "Възраждане" предлагат за поста анестизиологът Тодор Хинов, а БСП - бившият шеф на Националния център по обществено здраве и анализи Жени Стайкова Николова.


Кандидатът на ГЕРБ Иванка Динева бе освободена от поста директор на Столичната зравноосигурителна каса (СЗОК) през септември 2022 г. след скандала в ДКЦ "Александровска" с предполагаемото източване на стотици хиляди левове от НЗОК от завеждащия очната клиника доц. д-р Александър Оскар. Тогава именно СЗОК бе направила констатацията за източването на средствата, вследствие на което ДКЦ "Александровска" подаде сигнал до управителя на НЗОК проф. Петко Салчев за "тенденциозни и незаконни" действия от страна на служители на СЗОК.


Последва проверка от Централното управление на здравния фонд, която констатира, че няма документална следа за причините за разпореждането на пълна проверка в ДКЦ "Александровска", освен писменото запитване на бивш служител на болницата. Това доведе и до сваляне на обвиненията срещу д-р Оскар за източване на касата с фалшиви прегледи, който пък от своя страна заподозря ГЕРБ зад опита за очернянето му заради това, че участва в разкриването на порочния начин, по който се е управлява Александровска болница по времето на бившия й директор и здравен министър на ГЕРБ проф. д-р Костадин Ангелов.


Кандидатът на "Възраждане" Тодор Хинов пък е с присъда за присвояване на пари и криене на данъци, Според публикация в "24 часа" бившият управител на ДКЦ "Акта - Медика" ЕООД Севлиево Тодор Хинов е признат за виновен и е осъден за това, че през периода от септември 2010г. до декември 2013г. е скрил данъци в размер на 107 872 лв., като не подал декларация. През периода от юни 2010г. до юли 2013г. като едноличен търговец, Хинов не платил и данъчни задължения в размер на 24 029 лв. Съпругата и дъщеря му са осъдени за същите престъпления. Според информацията в страницата на личния му блог Хинов е помощник-управител на Медицински център "Ангио" в София от 2017 г.


Номинацията на БСП Жени Стайкова Николова е настоящ преподавател в Медицинския университет в София и водач на листата на БСП в Кърджали на изборите на 2 април т.г. Работила е като ординатор в ХЕИ-Кърджали и в института по хигиена "Ф.Ф.Ерисман" - Москва. В периода 1995 - 2014 г. е последователно директор на ХЕИ, Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, Районния център по здравеопазване и Регионалната здравна инспекция в Кърджали. През 2014 г. става директор на Националния център по обществено здраве и анализи. Била е председател и зам.-председател на съвета на директорите на МБАЛ "Пловдив". От 2016 г. до 2018г. е зам.-управител на Многопрофилна болница за продължително лечение и рехабилитация "Сердика" - София.


След проверка на документите на кандидатите и определяне на това кои от тях да бъдат допуснати до процедурата, предстои те да бъдат изслушани в открито заседание на комисията по здравни въпроси.


До процедурата по избор на нов председател на НЗОК се стигна след предсрочното освобождаване на бившия шеф на касата Петко Салчев в предишния парламент. Тогава като мотиви за отстраняването му бяха посочени нарушаването на диалога между управителя на здравната каса и Българския лекарски съюз (БЛС) и системно неизпълнение на задълженията.


Преди седмица точката за приемане на нови процедурни правила за избор на председател изненадващо се появи в дневния ред на комисията по здравни въпроси. Това, както и бързането с избор на шефове на Сметната палата и БНБ, се оказа в нарушение на договорката между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" за предварително съгласуване доведе до изостряне на тона между партията на Борисов и новата коалиция в парламента.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби