Свързани новини

31.01.2010 13:30

Тр. Трайков: В Турция бяха подписани два важни документа

Видян 1220 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„В Турция бяха подписани два документа – единият между министерството и другият – между „Булгаргаз“ и турската фирма там.“, оповести Трайчо Трайков, министър на икономиката и енергетиката по БНР в коментар за посещението му в Турция и Германия.


"Първо се споразумяхме за създаване на група и започване на технически и финансови проучвания в газовата сфера. Едната от тях е за газопровода. Вторият проект е създаването на нова междусистемна връзка и създаването на нова тръба. До 12 месеца трябва да имаме резултати как да се направи това.", съобщи още Трайков. Третата инициатива е българско участие в терминали за втечнен природен газ на турското крайбрежие. По думите му и двете страни са абсолютно ангажирани към проекта „Набуко“. България като член на ЕС има форуми, на които Турция не присъства, където също се работи за проекта, но всички страни и ЕС са изцяло ангажирани към осъществяването му, увери още енергийният министър. Източникът на газа е другата страна в проекта. Но той успокои, че проектът „Набуко“ напредва така, както е предвиден от страна на европейските страни и Турция, но е важното в момента да се изчистят въпросите с ресурсната база на източниците и тука Турция има много важна роля, смята още Трайчо Трайков. Според него разговорите са били много полезни, като Турция е един от основните ни външно-търговски партньори. Важното беше наистина да се види разбирането от страна на турските ни партньори и да се види, че турският бизнес може да работи с България, добави още той.
В Турция все още имат усещане, че за да се свърши нещо в България, трябва да се мине през определени политически среди, посочи Трайков. Но няма как, когато се улесняват възможностите за правене на бизнес, това да не се посреща положително. Относно германските фирми, поканени за участие в АЕЦ-“Белене“, Трайков каза, че българската страна разчита на такъв интерес в проекта. Затова е станало дума на разговорите с канцлера Ангела Меркел в Германия. Според Трайков важното е тези партньори да се убедят в сигурността на България като евентуален техен партньор. На въпрос как ще коментира проблема с ремонта и промените в кабинета, министър Трайков каза, че това не е проблем и случилото се не е никак лошо. Информацията е цитирана от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Още от началото на деня ще се чувствате уморени

Още от началото на деня ще се чувствате уморени.