Посланикът на САЩ в Русия Джон Джоузеф Съливан, в средата вляво, присъства на панихида за Михаил Горбачов в Колоната на Дома на профсъюзите в Москва, Русия, 3 септември. (Александър Неменов/AFP/Getty Images)

Свързани новини

05.09.2022 11:55

Топ дипломатът на САЩ в Москва напуска поста си и ще се пенсионира

Видян 1239 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Посланикът на Съединените щати в Русия Джон Съливан напусна поста си на първи дипломат на САЩ в Москва и ще се пенсионира, съобщиха от посолството в неделя.

Съливан напуска на фона на период на засилено напрежение между САЩ и Русия, какъвто не е имало от десетилетия. Той напуска след почти тригодишен мандат като посланик в Москва, където наблюдаваше посолството, изправено пред все повече ограничения, налагани от руското правителство, отбелязва CNN.

Съливан приключи мандата си като посланик на САЩ и отпътува от Москва в неделя, съобщи посолството на САЩ в Русия в изявление за медиите.


 "След напускането си той ще се оттегли от кариерата си в държавната администрация, която продължава четири десетилетия и пет президента на САЩ, включително като заместник държавен секретар и на високи постове в министерствата на правосъдието, отбраната и търговията", се казва в изявлението.

Според посолството Елизабет Руд ще поеме функциите на шарже д'афер до пристигането на наследника на посланика.


 В последния си ден като посланик Съливан присъства на публичната прощална церемония на съветския лидер Михаил Горбачов в събота.

След церемонията Съливан заяви пред CNN, че е имал честта да "представлява Съединените щати, президента Байдън, нашето правителство, народа на Съединените щати, за да отдаде почит на такъв забележителен човек, велик човек, държавник, който промени света с визията си за мир, за трансформация в собствената си страна и в света".


 На снимката: Посланикът на САЩ в Русия Джон Джоузеф Съливан, в средата вляво, присъства на панихида за Михаил Горбачов в Колоната на Дома на профсъюзите в Москва, Русия, 3 септември. (Александър Неменов/AFP/Getty Images)


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за