Китайското правителство планираше да прекрати скъпоструващата си програма за субсидиране на електромобили до края на 2020 г., но я удължи по време на пандемията, за да предотврати рязко икономическо забавяне.

Свързани новини

14.04.2023 07:49

Tesla открива мегазавод за огромни батерии в Китай

Видян 750 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Tesla обяви, че ще открие завод за батерии Megapack в Шанхай, като по този начин увеличава инвестициите си в Китай, въпреки че политическото напрежение между Пекин и Вашингтон нараства, предаде CNN.

Новината беше обявена само няколко дни след като Airbus разкри плановете си за втора линия за крайно сглобяване в северната част на страната, а официалните лица публично разгърнаха вагона за добре дошли за чуждестранните инвеститори.

Фабриката на Tesla ще може да произвежда 10 000 мегапакета, които са много големи батерии, използвани за съхранение на огромни количества електроенергия, съобщи компанията в туитър. Тя обяви новата фабрика със снимка от церемония по подписване на договор в Китай.

"Tesla открива фабрика за Мегапак в Шанхай, за да допълни производството на фабриката за Мегапак в Калифорния", заяви Илон Мъск в Twitter.

Мегапаковете са предназначени да се използват като масивни батерии, които да подпомагат стабилизирането на енергийните мрежи. Всяко устройство може да съхранява достатъчно енергия за захранване на средно 3600 жилища за един час, твърдят от компанията. Те са предназначени за комунални услуги и мащабни търговски проекти, а не за автомобили.

Китайската държавна медия Синхуа първа съобщи новината, като заяви, че производителят на електромобили ще започне работа през третото тримесечие на тази година и ще започне производство през второто тримесечие на 2024 г.


Съоръжението в Шанхай ще има същия производствен капацитет като мегафабриката на Tesla в Латроп, Калифорния - еквивалент на 40 гигаватчаса за съхранение на енергия.

"Смятаме, че това съобщение е потенциална промяна на играта за Tesla на фронта на батериите", каза Даниел Айвс, анализатор в Wedbush Securities. "В тази надпревара за въоръжаване на електромобилите Tesla продължава да изгражда водещата си позиция в областта на технологиите за батерии, като новият завод за Megapack в Китай е още един момент за мускулите на Мъск."

Миналия месец Тим Кук от Apple (AAPL) посети Пекин в знак на подкрепа за страната като пазар и производствена база на фона на ескалиращата политическа реторика между САЩ и Китай.

Втора фабрика в Шанхай

Мегафабриката ще бъде разположена в Линганг - огромна зона за свободна търговия в покрайнините на Шанхай, където през 2019 г. бе открита фабриката за електромобили Gigafactory на Tesla.

Това съоръжение беше построено за 10 месеца, на цена 65% от цената на завода за производство на Model 3 в САЩ. В рамките на няколко години той се превърна в най-големия завод за производство на електромобили на планетата. Заводът в Шанхай е основният експортен център на Tesla, който доставя автомобили на повечето пазари извън Северна Америка.

Tesla навлиза и сред китайските шофьори. Миналата седмица Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA) съобщи, че през март компанията е продала 88 869 броя електромобили, произведени в Шанхай. Според Ройтерс тази цифра е с 35% по-висока от тази преди година.

Tesla е вторият по големина производител на електромобили в страната след пазарния лидер BYD (BYDDF), който е продал 206 089 единици през миналия месец.

През януари Tesla намали цените в Китай за втори път в рамките на по-малко от три месеца, в опит да увеличи продажбите на фона на забавящото се търсене на най-големия автомобилен пазар в света.

Намаленията се случиха дни след като Пекин прекрати 13-годишната субсидия за закупуване на електромобили - ход, който се очаква да окаже допълнителен натиск върху търсенето на автомобили.

Китайското правителство планираше да прекрати скъпоструващата си програма за субсидиране на електромобили до края на 2020 г., но я удължи по време на пандемията, за да предотврати рязко икономическо забавяне.

За 2023 г. CPCA прогнозира, че продажбите на "нови енергийни автомобили", които са предимно електрически превозни средства, ще достигнат 8,5 млн. броя, което ще представлява 36 % от общите продажби на автомобили, според официалния вестник China Securities Journal.

Общите продажби на леки автомобили в Китай достигат 20,5 млн. единици през 2022 г., което е само с 1,9 % повече от предходната година, цитират от асоциацията, тъй като страната се справя с последиците от строгия контрол на нулевите нива, които бяха облекчени едва в края на годината.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да