Последиците от въздушния удар по иранското консулство в Дамаск на 1 април 2024 г.

Свързани новини

02.04.2024 16:07

Техеран обеща да отмъсти на САЩ и Израел за убитите генерали

Видян 756 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Иран се закани да отвърне на Израел и САЩ в отговор на въздушния удар в Сирия, при който бяха убити група висши командири на Техеран.


Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) потвърди, че седем офицери, включително бригадните генерали Мохамед Реза Захеди и Мохамед Хади Хаджи Рахими, са били убити при въздушния удар по сградата на иранското консулство в Дамаск в понеделник. Захеди е бил старши командир в Quds Force - подразделение на IRGC, натоварено с операции в чужбина, а Рахими е бил негов заместник.


Официални лица в Сирия и Иран обвиниха Израел за нападението. "Ислямска република Иран, запазвайки си правото да предприеме контрамерки, решава за вида на реакцията и наказанието на агресора", заяви говорителят на външното министерство Nasser Kanaani в изявление, цитирано от информационната агенция IRNA.


 Министърът на външните работи Хосейн Амир-Абдолахиан предупреди в X (бивш Twitter), че близкият съюзник на Израел САЩ "трябва да бъде подведен под отговорност".


Израел не е коментирал удара. Израелското правителство рядко признава публично въздушните удари в Сирия, които Дамаск многократно е осъждал като нарушение на суверенитета си.


Еврейската държава обвинява Иран, че е организатор на смъртоносната атака срещу израелски граждани на 7 октомври, която даде началото на продължаващата война с палестинската войнствена групировка Хамас. Миналия месец Израелските сили за отбрана (IDF) нанесоха удари в Ливан на свързани според тях с Иран бойци.


Техеран обеща да продължи подкрепата си за Хамас и други палестински групировки, но настоя, че Хамас самостоятелно е взела решение да нахлуе на израелска територия.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

В последния ден на месеца може да откриете

В последния ден на месеца може да откриете, че се