Бенямин Нетаняху

Свързани новини

02.04.2024 09:52

Израел ще забрани Al Jazeera: Нетаняху

Видян 278 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Израелското правителство ще забрани "Ал Джазира", заяви министър-председателят Бенямин Нетаняху, като определи базираната в Катар панарабска мрежа като рупор на "Хамас". Изявлението бе направено почти 6 месеца след началото на войната на Израел в Газа.


 Кнесетът прие временен закон, който позволява на министър-председателя да забрани чуждестранен канал и да затвори офисите му, ако се счита, че той представлява заплаха за националната сигурност. Нетаняху, който се възстановява от операция от херния, заяви, че планира да използва закона срещу "Ал Джазира".


"Ал Джазира" е навредила на сигурността на Израел, участвала е активно в клането на 7 октомври и е подстрекавала към израелски войници. Време е да премахнем булото на Хамас от нашата страна", написа Нетаняху в X (бивш Twitter).


"Терористичният канал "Ал Джазира" вече няма да излъчва от Израел. Възнамерявам да действам незабавно в съответствие с новия закон, за да спра дейността на канала".


Министърът на комуникациите Шломо Кархи заяви, че каналът ще бъде блокиран "през следващите дни ", като добави, че "няма да има свобода на изразяване за рупорите на Хамас", според Times of Israel. Законодателството ще остане в сила до 31 юли 2024 г. или до края на "значителните военни действия " във войната с Хамас, заяви Кнесетът.


Al Jazeera публикува изявление, в което се казва, че "държи израелския министър-председател отговорен за безопасността на своите служители и помещенията на мрежата по целия свят, след неговите подстрекателства и това невярно обвинение. Каналът заяви, че "подобни клеветнически обвинения няма да ни възпрат да продължим нашето смело и професионално отразяване" и заплаши със съдебни действия.


 Някои израелски законодатели се противопоставят на закона. Депутатът Мансур Абас твърди, че на "Ал Джазира" трябва да се разреши да излъчва, защото "дава трибуна на говорители от Израел, дори на военни говорители".


САЩ също изразиха загриженост относно новия закон. "Ние вярваме в свободата на пресата ... и това включва и тези, които отразяват конфликта в Газа. Така че вярваме, че тази работа е важна", заяви пред репортери говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец