Вашингтон да обясни на Израел какви биха били последиците от нахлуване в Рафах: Египет

Свързани новини

19.03.2024 18:00

Вашингтон да обясни на Израел какви биха били последиците от нахлуване в Рафах: Египет

Видян 855 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вашингтон трябва да обясни на Израел какви биха били последиците от нахлуването на сухопътни войски в Рафах, южния град на Газа, в който в момента живеят повече от един милион разселени палестинци, заяви външният министър на Египет Самех Шукри.


Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви в петък, че е одобрил плановете за операция в Рафах.

 Израел провежда безмилостна въздушна и сухопътна кампания в Газа вече повече от пет месеца, след като палестинската войнствена групировка Хамас предприе изненадваща атака срещу еврейската държава на 7 октомври, при която бяха убити 1100 души и отвлечени 250 други. Според последните данни, публикувани от Министерството на здравеопазването на анклава, израелските сили са убили близо 32 000 палестинци, по-голямата част от които са жени и деца.

Върху Нетаняху е оказван значителен международен натиск, включително от страна на САЩ и Египет, да не влиза в Рафах, където по оценки на ООН от началото на войната са потърсили убежище 1,5 млн. палестинци.


По-рано този месец президентът на САЩ Джо Байдън, който неведнъж е защитавал военните действия на Израел, заяви пред телевизия MSNBC, че макар Нетаняху " да има право да защитава Израел ", операция в Рафах би преминала "червена линия".


"Не е достатъчна само реториката, не е достатъчно да се изрази несъгласие, важно е също така да се посочи какво ще стане, ако тази позиция бъде заобиколена, какво ще стане, ако тази позиция не бъде спазена", цитира Ройтерс египетския външен министър.


Шукри направи изявлението по време на пресконференция в Кайро с ръководителя на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци и организация на работата UNRWA Филип Лазарини.


 От международната общност и САЩ, които са изразили несъгласието си с подобна възможност, зависи да обяснят какви ще са последствията, ако призивите им не бъдат чути", добави той.


Широко разпространена е загрижеността, че планираната от Израел сухопътна офанзива в Рафах ще принуди хиляди хора да преминат в Синайския полуостров в Египет. Северноафриканската държава и преди е предупреждавала за катастрофалните последици от подобна стъпка в близост до границите ѝ. Израелските удари по граничните пунктове в Газа вече нарушават доставките на хуманитарна помощ.


В последния си доклад Организацията на ООН по прехрана и земеделие прогнозира, че гладът в палестинската територия е неизбежен, тъй като 1,1 млн. души - половината от населението на Газа - изпитват катастрофална продоволствена несигурност.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв