Свързани новини

14.10.2009 18:31

Цените на Стройко са по-високи от тези в магазините

Видян 2081 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вчера се откри поредното издание на Стройко. Така нареченото изложение няма нищо общо с панаирите в Милано и дори в Солун. Там водещите фирми в света показват новите тенденции. Хора от цяла Европа прииждат, за да са в час с развитието на бранша, а хотелите вдигат цените си до небесата. Това заработва десетки милиони за икономиките на градовете.


Нашето изложение, чиито изложители са намалели с 200 в сравнение с най-добрите му времена, на практика превръща НДК в пазар и пак ще рачита предимно на клиенти на дребно. Всъщност обаче доста цени на Стройко са по-високи от котировките в магазините.


Кризата, която тресна с все сила сектора на строителството и рязко спадналото потребление натиснаха надолу цифрите по етикетите в големите магазини за обзавежане. Както 19’ вече писа, това прави покупките на мебели и декорация при лидерите в бранша най-изгодни за последните десет години. Най-малкото до лятото не се очаква ситуацията да се промени.


Най-тревожното в цялата ситуация обаче е превръщането на уникално конгресно съоръжение в тържище. Пожнеже наричаме сградата просто НДК, рядко си даваме сметка, че това е съкратено от Национален дворец на културата.


Ако беше мебелен панаир като европейските, Стройко безспорно щеше да бъде важно събитие в духовния живот на София и страната. Така мястото му в най-престижния културен център щеше да бъде оправдано. Сега обаче си е един пазар.


Проблемът за града е, че той окупира не само сградата на НДК, но и околното пространство. Целодневно заети са паркингите, които са сред малкото в центъра на София и така градският център, който и без друго диша трудно се задръства със стотици коли. Неправомерно паркирали коли са завладели околните улици, където собствениците на апартаменти и офиси са лишени от достъп, а пешеходците – минувачи трябва да избират дали да скачат върху покривите и капаците на спрелите по тротоарите возила или пък да скачат под гумите на преминаващите по улицата. Най-тежко е положението на кръстовището на бул. Витоша с бул. Пенчо Славейков и в махалата зад банята Мадара, където опашките от автомобили и бусове са невъобразими.


Много по-добре би било, ако панаирът Стройко се изнесе от центъра в изложбените зали на Цариградско шосе, където няма да пречи на нормалния и без друго твърде динамичен ритъм на милионния град.    



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог