Цените на петрола

Свързани новини

12.01.2024 17:32

Цените на петрола скочиха след водените от САЩ въздушни удари в Йемен

Видян 889 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цените на суровия петрол се повишиха с повече от 4 % в петък, след като САЩ и Обединеното кралство нанесоха серия от удари по цели на хутите в Йемен в отговор на нападенията на хутите срещу кораби, преминаващи през Червено море.   

Фючърсите на световния бенчмарк Брент поскъпнаха с 4,08% и се търгуваха на ниво от 80,52 долара за барел около 11:30 ч. по Гринуич. Американският бенчмарк WTI поскъпна с 4,17% до около 75 долара за барел. И двата бенчмарка добавиха към печалбите си от близо 1 % през предходната търговска сесия, което ги постави на път да постигнат второ поредно седмично повишение.

В петък говорителят на хутите Абдулсалам Джахаф заяви, че Вашингтон и Лондон са предприели нападения срещу Йемен, нанасяйки удари по градовете Сана, Ходейда и др. Впоследствие президентът на САЩ Джо Байдън потвърди ударите, като добави, че те са в отговор на нападенията на хутските бойци срещу търговски кораби в Червено море.

"Тези целенасочени удари са ясно послание, че Съединените щати и нашите партньори няма да толерират нападения срещу нашия персонал или да позволят на враждебни участници да застрашават свободата на корабоплаването в един от най-критичните търговски маршрути в света", заяви Байдън в изявление.


Базираните в Йемен хути атакуват търговски товарни кораби в Червено море от октомври насам, за да покажат подкрепата си за палестинската войнствена групировка Хамас в борбата ѝ срещу Израел. В резултат на това е нарушен ключовият търговски маршрут Азия-Европа, който представлява близо 15 % от световния корабен трафик.

Няколко световни транспортни гиганта започнаха да отклоняват корабите си от Червено море в обозримо бъдеще, като вместо това ги изпращат на по-дългото пътуване около нос Добра надежда в южния край на Африка. Пренасочването доведе до рязко повишаване на цените на контейнерните превози.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.01.2024 18:25

    Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:---->> mub.me/bioex

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

стрелец