Беше обсъдена и ситуацията по линията на сигурността в Близкия Изток, сигурността на корабоплаването, както и дипломатическите действия и координацията с партньорите на страната ни за гарантиране на сигурността на българските граждани в региона.

Свързани новини

12.01.2024 13:38

Президентът свика шефовете на службите заради операцията в Червено море

Видян 529 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев проведе среща с ръководителите на службите за сигурност за ситуацията в региона на Червено море и състоянието на българските моряци на задържаните кораби в региона.

Държавният глава разговаря с ръководителите на Държавна агенция „Разузнаване“ Антоан Гечев, на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев и на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев, във връзка с актуалната среда за сигурност в региона на Червено море.

По време на срещата от ръководителите на службите за сигурност беше направена оценка относно възможните рискове за ескалация на напрежението в региона, както и върху развитието на ситуацията с българските граждани, част от екипажите на отвлечените в края на 2023 година кораби „Galaxy Leader“ и „Руен“.

Беше обсъдена и ситуацията по линията на сигурността в Близкия Изток, сигурността на корабоплаването, както и дипломатическите действия и координацията с партньорите на страната ни за гарантиране на сигурността на българските граждани в региона.


България няма да изпраща нито сили, нито средства в района на Червено море за осигуряване безопасността на корабоплаването. Така премиерът Николай Денков обясни думите на военния министър Тодор Тагарев отпреди няколко седмици.


"Това, което министър Тагарев имаше предвид - не знам доколко се разбра, евентуално бе да се изпратят един-двама офицери в координационни центрове, за съжаление, тя беше интерпретирана по погрешен начин. Това, което мога категорично да заявя, е, че в ударите, които бяха нанесени в Червено море и срещу хутите, няма никакво участие на България и по никакъв начин. И - също така - никога не е обсъждано да се изпращат войски или кораби, просто не е имало такъв разговор", посочи Николай Денков, министър-председател.


Двама български моряци остават в плен на хутите, но се работи за тяхното освобождаване.


"Двама са българските моряци, капитанът и помощник-капитанът, екипажите бяха изтегнели, там затруднението идва от това - знаете - морските правила - капитанът и помощникът са последните, които напускат кораба, ако те решат да го напуснат, вероятно могат да го направят веднага, но това ще бъде против правилата, така че това е въпрос, който се обсъжда, има контакт и с тях периодичен, и с хората, които ги държат, надяваме се това да даде положителен резултат", заяви Денков.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.