Британският Орган за защита на конкуренцията и пазарите (CMA) обяви тази седмица, че започва разследване на нарастващите цени на храните за кърмачета в опит да овладее кризата с разходите за живот.

Свързани новини

02.03.2024 17:00

Цените на бебешките храни в Обединеното кралство са исторически високи

Видян 5307 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британският Орган за защита на конкуренцията и пазарите (CMA) обяви тази седмица, че започва разследване на нарастващите цени на храните за кърмачета в опит да овладее кризата с разходите за живот.

Решението за проверка на производителите на млека за кърмачета е следствие от по-ранен доклад на надзорния орган, в който се констатира средно 25 % увеличение на цените през предходните две години. Докладът също така показа, че семействата могат да спестят значителни средства в размер на повече от 500 GBP (632 USD) през първата година от живота на бебето, като купуват по-евтини формули за кърмачета.

CMA заяви, че ще разгледа формулите "против рефлукс" и "за комфорт", както и формулите за бебета на възраст от шест до 12 месеца и млякото, продавано за деца над 12 месеца като формула "за порастване" и "за малки деца".

"Формулите за кърмачета са ключова част от седмичното пазаруване за много родители в Обединеното кралство, които разчитат на тези продукти, за да осигурят на бебето си всички основни хранителни вещества, от които се нуждае", отбеляза Сара Кардел, главен изпълнителен директор на CMA.

"Макар да е положителен знак, че цените на някои продукти са намалели след актуализирането ни през ноември миналата година, цената на млякото за кърмачета остава на исторически високи нива. Обезпокоени сме, че родителите невинаги разполагат с правилната информация, за да направят информиран избор, и че доставчиците може да нямат силни стимули да предлагат детски млека на конкурентни цени", добави тя.


До септември CMA планира да публикува доклад въз основа на резултатите от проучването, който може да ѝ даде правомощия да принуди доставчиците да предоставят информация за ценообразуването и други въпроси.

Производителите на бебешки храни в Обединеното кралство обвиняват за по-високите цени увеличените заводски разходи, включително за съставки и енергия.


Междувременно някои супермаркети намалиха цените на хранителните формули, след като миналия месец френският производител Danone се съгласи да намали цените на по-голямата част от своята гама Aptamil за търговците на дребно в Обединеното кралство с до 7%. Данон, който притежава и марката Cow & Gate, заема 71 % от пазара на бебешки храни в Обединеното кралство.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв