Свързани новини

18.02.2013 12:03

Студенти на бунт срещу високите такси

Видян 1277 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В отворено писмо, което е пуснато в групата във Фейсбук  „Недоволните студенти”, възпитаниците на най-старото висше учебно заведение в страната заявяват категорично, че не желаят да бъдат третирани като „ходещи такси“ от собствения си университет, в който са се борили да учат и който би трябвало да защитава конституционното им право на достъпно държавно образование.


„Чувстваме и нуждата да Ви припомним, че неведнъж заедно сме бранили образованието в България. Запитваме Ви днес какво пречи да бъдем заедно отново?”, се казва в отвореното писмо, което набира все по-голяма популярност в интернет.


Студентите са категорично против увеличаването на таксите, защото всяко ново повишение затруднява част от тях да продължат висшето си образование въпреки техните знания и умения. Според тях ръководството на университета е взело решението подмолно, докато кандидат-висшистите са били в сесия и не са могли да реагират. „Повишението стана факт във време на сесия, период, в който вниманието на студентите е отвлечено другаде и те най-малко могат да реагират по някакъв начин”, посочват недоволните. В писмото се посочва още, че студентите не са меценати или спонсори на строителни кампании и отказват да плащат по-големи такси, за да бъдат ремонтирани няколко аудитории в Ректората.


Ако до 27 февруари Академичния съвет на Алма матер не реагира на предупрежденията в 14 часа на този ден ще бъде организиран протест в двора на университета, заканиха се младежите.


Припомняме, че на 30 януари ръководството на СУ „Св. Климент Охридски” реши да вдигне таксите за следването с 8 % с мотива, че е повишена минималната работна заплата до 310 лв. от 2013-та година.


В момента таксите в Софийския университет за редовно следване варират между 300 и 750 лв.


Следването в специалности като педагогика и логопедия струва 340 лв. на семестър. Такива са цените и за специалностите публична администрация и стопанско управление. Правото, журналистиката и българската филология са по 500. Толкова излиза и следването в специалностите история и археология.


Студентите по информатика и компютърни науки дават по 750 лв. на семестър. Най-много плащат курсистите по медицина и фармация, които дават по 925 лв. на семестър.


Миналата година правителството разреши на висшите училища самостоятелно да могат  вдигат таксите за следване до 2/3 от сумата, която хазната отделя за издръжка на висшист. Тогава обаче Алма матер не се възползва от вратичката.  За сравнение във Франция таксите в елитни висши държавни училища са от 180 до 250 евро.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв