По случая със задържаните двама мъже във Варна миналата седмица за банкови фишинг измами в цялата страна, полицията в Сливен започва работа още в началото на 2023, след получаване на множество сигнали за източване на банкови сметки на частни лица.

Свързани новини

11.03.2024 15:15

Стотици хиляди левове са откраднати чрез банкови фишинг измами

Видян 1158 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По случая със задържаните двама мъже във Варна миналата седмица за банкови фишинг измами в цялата страна, полицията в Сливен започва работа още в началото на 2023, след получаване на множество сигнали за източване на банкови сметки на частни лица, съобщи БНР. Това обяви инспектор Коста Котавов от икономическа полиция при ОДМВР Сливен. Престъплението бе разкрито съвместно между ОДМВР Сливен и Главна дирекция „Полиция“.

Стотици хиляди левове са откраднати от много хора, каза инспектор Котавов и допълни, че веднъж попаднали в ръцете на измамниците банковите сметки са източвани до край.

"Независимо каква е сумата – малка, голяма, 500, 1000 лева, имали сме по 15, по 20, 30 хиляди лева източени от сметките. Източва се всичко, което е по сметката."

Съветът на специалистите е да не се отварят фишинг писмата от банки в електронната поща и разкриха как хората да се предпазят от  този тип престъпление.

"Банките не изискват лични данни по имейли, не изискват данни от картите на клиентите си, не изискват данните от паролите за мобилното им банкиране. Когато се изисква такава информация следва хората да знаят, че става въпрос за фишинг измама. Когато имат съмнение, че са достъпили до личните им данни следва незабавно да отидат до офис на обслужващата ги банка и да уведомят органите на МВР."

Доказването на подобен тип престъпление се затруднява, заради добрата техническа и теоретична подготовка на престъпниците, а потокът от парите е трудно проследим, защото минава през офшорни зони, криптопортфейли и др. Работата по случая продължава.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби