Стокхолм

Свързани новини

10.10.2023 16:52

Стокхолм забранява коли на бензин и дизел в центъра на града

Видян 625 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стокхолм ще забрани автомобили с бензинови и дизелови двигатели в ключови части на центъра на града от 2025 г., за да подобри качеството на въздуха и да намали шума от трафика, съобщи "Ройтерс", като се позова на кметството.

Планът въвежда създаване на екологична зона в централната част на Стокхолм, обхващаща луксозни търговски улици и някои от най-скъпите офиси в Швеция.

Партията на зелените, част от управляващата коалиция на Стокхолмския градски съвет от леви и ориентирани към околната среда партии, се надява, че това ще ускори подмяната на автомобили с двигател с вътрешно горене с електрически.

"В днешно време въздухът в Стокхолм причинява белодробни заболявания у бебетата, а възрастните хора умират преждевременно. Това е напълно неприемлива ситуация", заяви заместник-кметът по транспорта от Зелената партия Ларс Стромгрен.

Така наречената екологична зона от клас три позволява да се движат предимно електрически автомобили. Изключения ще важат за микробуси, където ще бъдат разрешени и хибридни превозни средства.

От ограниченията ще бъдат освободени линейки и полицейски автомобили.

Компаниите в транспортния сектор заявиха, че планът е отишъл твърде далеч и че вместо това градът трябва да се съсредоточи върху инвестирането повече в точки за зареждане на електричество, за да се постигне доброволна промяна.

"От 2010 г. насам сме намалили емисиите с 34%. Но Зелената партия и техните колеги в Стокхолм сега бързат твърде много", се казва в изявление на Шведската конфедерация на транспортните предприятия.

Стокхолм ще бъде първият град в Швеция, който ще въведе екологична зона от трети клас.

През пролетта ЕС реши след 2035 г. нови автомобили на бензин и дизел, които не могат да използват е-горива, да бъдат забранени за продажба в Европа.

Като част от Зелената сделка европейските държави се ангажираха и с изграждането на зарядни станции по основната пътна мрежа на всеки 60 км, които трябва да са факт между 2026 и 2028 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей