Сега Cox Automotive прогнозира, че продажбите на изцяло електрически превозни средства в САЩ ще преминат бариерата от 1 млн. автомобила през 2023 г. за първи път в историята. До края на второто тримесечие на тази година вече са продадени повече от 557 000 BEV автомобила.

Свързани новини

21.08.2023 18:00

Електрическите автомобили чупят рекорди по продажби, но ето защо скоро няма да заменят бензиновите автомобили

Видян 7704 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според данни за продажбите на автомобили на Cox Automotive досега през тази година повече купувачи са избрали електрически автомобили, отколкото когато и да било.

Въпреки че през последните няколко години продажбите на електрически превозни средства растат стабилно, тази тенденция се ускори през тази година. През второто тримесечие потребителите в САЩ са закупили близо 300 000 нови електрически превозни средства с батерии (BEV) - нов рекорд според Cox, предаде CNN.


Това е не само с над 48% повече от миналата година, но и повече електрически автомобили, отколкото са продадени през цялата 2019 г. В това число дори не влизат продажбите на хибридни електромобили (PHEV), които могат да се движат на газ или електричество и имат батерия, която може да се зарежда с кабел за зареждане или с генератор, захранван от двигателя.

Сега Cox Automotive прогнозира, че продажбите на изцяло електрически превозни средства в САЩ ще преминат бариерата от 1 млн. автомобила през 2023 г. за първи път в историята. До края на второто тримесечие на тази година вече са продадени повече от 557 000 BEV автомобила.

Експертите твърдят, че продажбите на електромобили се стимулират от редица комбинирани фактори, като намаляване на цените, по-голямо разнообразие от налични превозни средства и повече държавни и производствени инвестиции.

"Това е просто перфектната буря от всички тези неща, които се събират заедно", казва Стефани Валдез-Стрити, директор на отдел "Проучвания на индустрията" в Cox Automotive.


 Законът за намаляване на инфлацията също стимулира ръста на продажбите, казва Валдез-Стрити пред CNN.

В началото на годината федералното правителство започна да предлага данъчни облекчения в размер до 7500 долара за електромобили в зависимост от това къде са произведени и сглобени автомобилите и техните електрически компоненти. Според Алианса за автомобилни иновации, търговска асоциация с нестопанска цел, само 18 от 97-те модела електрически превозни средства на пазара в момента отговарят на изискванията за този данъчен кредит.

Тази година най-продаваните електромобили - Tesla Model 3, Tesla Model Y, Chevrolet Bolt, Rivian R1T и Volkswagen ID.4 - отговарят на условията за ползване на поне част от данъчния кредит по ЗМДТ, каза Валдес-Стрити.

Пазарът на електромобили навлиза в преходен период, каза тя. Според проучване на Cox Automotive, публикувано през юни, повече от половината потребители обмислят да закупят нов или употребяван BEV през следващата година. През 2021 г. само 38% от потребителите ще заявят същото.


Цената е най-голямата пречка за потребителите, казва Валдез-Стрити. Въпреки рязкото намаляване на цените от Tesla и Ford тази година, преминаването към електрическо задвижване все още означава да се плати по-висока цена от средната за модела с бензинов двигател. Средната цена на електромобила през юли е 53 469 долара, според Kelley Blue Book, в сравнение със средна цена от 48 334 долара за всички превозни средства.

В проучването на Cox сред потребителите второто най-голямо притеснение след цената е липсата на достъп до зарядни станции.

Обхватът на батериите се е подобрил през последните години - броят на електрическите модели с обхват от поне 300 мили се е увеличил от 13 през 2021 г. на 51 през 2023 г., според данни на Министерството на енергетиката на САЩ.


Но броят на станциите за зареждане все още изостава от това, което е необходимо, за да се подпомогне по-широкото разпространение на електромобилите.  В края на първото тримесечие на 2023 г. в страната е имало приблизително 134 000 зарядни станции и 3,34 милиона електрически превозни средства, според последния тримесечен доклад за електрическите превозни средства на Алианса за автомобилни иновации. За да се достигне съотношението зарядно устройство/автомобил от 7:1 - което според заключението на Калифорнийската енергийна комисия ще е необходимо, за да се подкрепи целта на щата за 5 млн. електромобила на пътя до 2030 г. - цялата страна ще трябва да създаде два и половина пъти повече от настоящия брой налични зарядни устройства, се казва в доклада на ААИ.

В доклада се посочва, че географските различия също са широко разпространени. Близо 30 % от цялата обществена инфраструктура за зареждане в страната се намира в Калифорния.

Пазарният дял на новите електромобили също е много по-висок в Калифорния, според данните на AAI за продажбите в щата. Златният щат - заедно с окръг Колумбия - е единственият пазар, на който електрическите превозни средства съставляват повече от една пета от всички продажби на лекотоварни автомобили през март, последния наличен месец.

Според Валдез-Стрити е важно да се гарантира, че инфраструктурата за зареждане е изградена и функционира, за да се подкрепи ръстът на продажбите на електромобили в бъдеще. Също така и държавните и националните стимули.

Миналата година Калифорнийският съвет по въздушни ресурси гласува да забрани продажбите на нови автомобили с газови двигатели до 2035 г. Поне 17 други щата се съгласиха да последват примера на Калифорния.

"Ще бъде интересно да се види през следващите няколко години как продажбите ще започнат да се увеличават в тези щати, които следват разпоредбите на CARB", каза Валдез-Стрити.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 21.08.2023 20:28

    Административно налагане на нещо неудачно! Типично за глобалистите на краварника...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни