Свързани новини

28.08.2013 17:02

Станишев: Ще настояваме за увеличение на минималната заплата от октомври

Видян 1898 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лидерът на БСП Сергей Станишев представи днес пред журналисти приоритетите на БСП и Коалиция за България за следващия политически сезон. „Водещ приоритет и тема е реализацията на тази промяна, зад която ние застанахме преди изборите и която се стараем да реализираме в работата на парламента и чрез взаимодействие с правителството на г-н Орешарски”, заяви Станишев и допълни, че тази реализация е мъчителна, защото има съпротива срещу всяко действие, което съдържателно променя икономическите и социалните условия в България. По думите му приоритетни ще бъдат промените в социалната сфера: „Ще настояваме пред правителството да има увеличаване на минималната работна заплата още през октомври, след диалог в Тристранния съвет”.

Той каза още, че очаква в началото на парламентарната сесия истинска дискусия по програмата на правителството. „Очакваме да чуем от министър-председателя водещите приоритети, да направим нашия принос към тази дискусия и да дадем своеобразна оценка на първите 100 дни на правителството”, каза още лидерът на БСП. По думите му, приоритетни теми ще бъдат тези, свързани с доброто управление и с прозрачността в държавното управление. „Готвят се промени в Закона за обществените поръчки, които засягат десетки хиляди български фирми, за по-равен достъп до тях”, конкретизира Станишев и припомни, че досега само 2 % от фирмите са печелили 98% от обществените поръчки, което той определи като ненормално. „Ще подкрепим такива промени, които създават по-голяма конкурентоспособност и даващи възможност и на малките фирми да участват в реализацията на обществените поръчки”, поясни Станишев. Той отбеляза, че е важно да се продължи диалогът с гражданското общество.


„Ще настояваме за един по-ясен и структурен парламентарен контрол върху всички регулиращи органи, които са избрани от НС, ако е необходимо ще се предложат и промени в правилника за работата на парламента, така че да има прозрачност в действията на тези изключително влиятелни обществено-икономически институции, които много често действат сами за себе си”, обяви още председателят на БСП. Той заяви, че ще се търсят възможности и ще се готвят законодателни инициативи, които да позволят, след като се е постигнало нещо безпрецедентно – намаляване на цените на тока, да се върви в подобна посока и по отношение на цените на водата и на топлото. „В момента продължаваме работата по прегледа на лобисткото законодателство, прието от управлението на Борисов”, каза още Станишев и припомни, че при предишния парламент са констатирани над 60 законови промени, които са създавали неравнопоставеност, условия за липса на конкуренция, за създаване на изкуствени монополи. „Ще продължим премахването на подобни текстове в българското законодателство, ще подготвим по-цялостен подход в антимонополното законодателство, защото това създава конкуренция, по-ниски цени за потребителите, както и окуражава българското производство. Главен приоритет ще бъде подкрепата на българските производители и българските фирми”, обясни лидерът на социалистите. Наред с това ще продължи усилената работата с Изборното законодателство, като подготвените проекти, ще бъдат изпратени до Венецианската комисия, което е задължение на България като страна-член на Съвета на Европа.


„Още от септември да започне съдържателна дискусия по приоритетите на Бюджет 2014, защото това е първата голяма възможност да се покаже по-сериозна промяна в правенето на бюджета, т.е. на всички основни политики в държавата, с по-ясно очертани приоритети – икономически, социални, обществени, така че да се решат повече проблеми”, заяви Сергей Станишев. Според него подходът към Бюджет 2014 не може да бъде технологичен и технократски, от гледна точка на нуждите на отделни министерства, а трябва да бъдат политически. „Кои са главните приоритети, как да бъдат реализирани, с какъв ресурс, как да бъде събран и разпределен справедливо, така че да засегне позитивно най-много български граждани и стопански субекти и да реши най-много проблеми”, поясни лидерът на БСП. Той допълни, че в този процес ще се търси диалог със съсловни и браншови организации, сдружението на общините, със синдикатите и работодателите. „През септември смятаме за изключително важно да се проведат във всички формати, започвайки от НС, обществени обсъждания на Проекта за споразумение между България и ЕК за финансовия период 2014 – 2017 година, така че те да бъдат вписани много ясно в национални приоритети – кои сектори от икономиката искаме да развием, кои проблеми в инфраструктурата искаме да решим, кои социални проблеми в здравеопазването, образованието искаме да преодоляваме с подкрепата на европейското финансиране”, обясни още Станишев. Той изрази мнение, че към този процес трябва да се подходи прозрачно, затова ще бъдат инициирани редица обществени дискусии.


 „Ще търсим диалог за национално съгласие по водещи теми, затова още в началото на парламентарния сезон Коалиция за България ще предложи на другите групи декларация на НС по основните национални приоритети, по които ще търсим съгласие и по които се изисква национални, а не партийни усилия за преодоляване на много дисбаланси, липса на доверие и реални проблеми, които трябва да бъдат преодолявани от българските институции”, заключи Сергей Станишев. 



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог

Финанси, бюджетиране, спестяване, инвестиране

Финанси, бюджетиране, спестяване, инвестиране, все