Свързани новини

10.06.2014 17:36

Станишев: Избори през юли

Видян 1833 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Избори през юли поиска Сергей Станишев при откриването на пленума на БСП вчера. Речта му провокира с  честна самооценка, изненадващи разкрития за ролята на ДПС в управлението и призив за бърза оставка на кабинета. По отношение за ролята му като лидер на партията, той се обърна към Националния съвет с въпроса дали ще му дадат мандат за провеждане на предстоящите парламентарни избори.


„Управлението е изкуството на възможното. Но не и в България, не и днес. Не и с това състояние на БСП“, започна речта си лидерът на партията. Той призна горчивината и болката си от загубата на европейските избори. Унизителното отношение и злорадството,  което бе проявено към БСП след тази загуба обаче засилили разочарованието му. БСП плати цената за мандатоносител, въпреки че ДПС бе водеща партия в управлението, разкри Станишев.  И докато „БСП остана докрай лоялна към партньора си“, никой не очаквал от ДПС „да излязат с присъда над кабинета Орешарски, основана върху хронограма от три сценария за предсрочни избори“, каза червеният лидер.


„Няма да допусна БСП да бъде унижавана, обругавана, натиквана в ъгъла. Няма да допусна моята партия да бъде поставена на колене“, развълнува се той и поиска спешни избори през юли. При това положение Орешарски трябва да подаде оставка незабавно, още в петък, веднага след вота на недоверие в парламента, категоричен бе червеният лидер.


„Поздравявам Станишев за смелата позиция“, светкавично реагира от Вашингтон  Бойко Борисов. Той каза, че ГЕРБ са готови да изтеглят вота на недоверие, за да може кабинетът да подаде оставка веднага и да не чака до фаталния петък, 13-и, който е и рожден ден на генерала. Така може да се пристъпи към процедура за незабавни избори. Неговият заместник Цветан Цветанов обаче се опълчи срещу толкова спешно решение и заяви, че „месеците юли и август са абсолютно неудачни за това, тъй като тече туристически сезон от една страна, от друга това е пикът на селскостопанската кампания и реално голяма част от избирателите имат други грижи.“


Бившият член на КС Георги Марков бе категоричен, че е невъзможно да има избори през юли.  По конституция вотът може да бъде най-рано два месеца, след като  правителството се оттегли.  Това означава, че ако Орешарски подаде оставка днес, гласуването може да бъде най-рано на 11 август.


Според говорителя на ЦИК Цветан Томов обаче това може да стане, но само при пълен консенсус на партиите.


„Всичко е възможно. Парламентът може да промени сроковете“, коментира Томов.


Въпреки това според него провеждането на изборите е нереалистично от гледна точка на процедурата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци