Свързани новини

21.04.2015 15:21

Станишев благодари на Лупу за подкрепата за българите в Молдова

Видян 7439 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На среща в централата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев благодари на лидера на Демократическата партия в Молдова, че е изпълнил поетия ангажимент да защитава Закона за статута на българския район в Молдова - Тараклия.


 


По време на посещението си в Молдова през октомври миналата година Станишев постави въпроса за Тараклия пред президента, председателя на парламента и премиерa на страната.


 


Тогава Сергей Станишев получи уверения, че правата на нашите сънародници са гарантирани и няма да бъдат засегнати при провеждане на предстоящата административна реформа. Това означава, че населеният с българи район Тараклия няма да бъде разделян или преобразуван.


 


Законопроектът, приет на първо четене на 3 април, ще даде възможност на Тараклия да получи статут на "Национално-културен район". В областта живеят над 30 хил. българи. По време на дебатите в молдовския парламент Лупу взе думата три пъти в подкрепа на законопроекта, като подчерта, че "това е европейският подход – интеграция, а не асимилация на общностите в Молдова".


 


Лупу благодари на Станишев за подкрепата и ключовата роля на ПЕС по време на изборите и на преговорите за съставяне на правителство през ноември 2014 г. в страната. Демократическата партия в Молдова, която има статут на наблюдател в ПЕС, е единствената проевропейска партия, която засили влиянието си в новосформирания парламент спрямо предишния мандат.


 


Мариан Лупу е на посещение в Брюскел, за да подпише Споразумение за сътрудничество с Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл