Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) не успя да се прехвърли в съда без конкурс

Свързани новини

22.02.2022 17:22

Спецпрокурорката по делото НАПлийкс не беше преместена в СГС

Видян 1386 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) не успя да се прехвърли в съда без конкурс, съобщава Лекс. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет вчера единодушно отхвърли молбата й да стане съдия в Софийския градски съд.


 


Щъркелова опита да се възползва от т.нар. кариерен бонус за шефовете в съдебната система, докато той още действа в Закона за съдебната власт. В проекта за промени на съдебния закон се предвижда не само закриването на спецправосъдието, а и премахването на кариерните бонуси за шефовете в системата, както и за членовете на Висшия съдебен съвет и Инспекторатът към него.


 


Прокурор Щъркелова е известна като наблюдаващобвинител по делото НАПлийкс за изтичането на данните на 5,1 милиони българи от масивите на приходната агенция. След 2 години и половина разследване делото още не е внесено в съда. По това дело Щъркелова взриви социалните мрежи, след като обяви плана на хакерите да дестабилизират държавата, като включат поливните пръскачки на парламента в неподходящ момент.


 


"Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашия парламент да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването. Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата ни политическа система!", обяви тогава Щъркелова.


 


Щъркелова, която няма никакъв съдийски опит, искаше да бъде прехвърлена в Софийския градски съд, като се позовава на текста от Закона за съдебната власт, който гласи, че "след освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт".


 


 


Преди да бъде избрана за зам.-шеф на спецпрокуратурата през юли 2020 г., Щъркелова е редови спецпрокурор. А преди да се прехвърли в спецпрокуратурата през 2019 г. тя е прокурор на районно ниво в София. По времето, когато кандидат-съдийката става спецобвинител, спецпрокуратурата се ръководеше от настоящия главен прокурор Иван Гешев.



 


Кирил Пламенов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева