Свързани новини

15.12.2021 13:16

Спецпрокуратурата е отказала да разследва престъпна група по върховете на МВР

Видян 1263 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Настоящият депутат от ГЕРБ, бивш вътрешен министър и бивш директор на Главна дирекция Национална полиция (ГДНП) Христо Терзийски е бил заподозрян като участник в организирана престъпна група (ОПГ).
Тази информация е била известна на прокуратурата, ДАНС и МВР, когато той оглави вътрешното министерство през лятото на 2020 г. Данните са били предадени на Специализираната прокуратура, но в началото на тази година тя е отказала да образува разследване по случая.
Това става ясно от официално съобщение на Дирекция Вътрешна сигурност в МВР, в което се посочва, че тя обжалва прокурорския отказ пред втората инстанция – Апелативната специализирана прокуратура.
Името на Терзийски не се споменава директно в съобщението, но източници от МВР потвърдиха пред Свободна Европа, че става въпрос за него. Разработката, по която са събрани данни, че заедно със свои колеги от ГДНП той е участвал в престъпна група, е била докладвана на предшественика му Младен Маринов. Тя е продължила именно с негово разрешение.
Разработката проследява периода между 2018 и 2020 г. и е започнала „по постъпили сигнали и медийни публикации“. В нейния ход са използвани специални разузнавателни средства (СРС) с разрешение на Специализирания наказателен съд, а впоследствие за случая са уведомени ДАНС, спецпрокуратурата и Върховната касационна прокуратура (ВКП).
През юни 2020 г. водещите разработката са докладвали, че са събрали достатъчно данни за „съществуването на ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП“, съобщава МВР, с уточнението, че въз основа на това заключение е направено искане „за образуване на досъдебно производство“.


От МВР уточняват, че Вътрешна сигурност обжалва прокурорски отказ за образуване на досъдебно производство с мотива, че наблюдаващият прокурор „не е посочил въз основа на кои материали е направил своите правни изводи“.
„Прави впечатление, че обемът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура веществени доказателствени средства е значителен, като и до момента в Дирекция Вътрешна сигурност-МВР не е постъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях“, се допълва в съобщението.








 






 
       



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 15.12.2021 15:37

    Всякакви "вътрешни убеждения" и "обосновани предположения" трябва да бъдат обявени за недопустими в съдебната система. Убежденията и предположенията са субективизъм.

  • 001 Anonimen 15.12.2021 13:40

    Е, на това му се казва абсолютна наглост. Бахти циганския гьонсурат!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Опитайте се да подобрите отношения


Опитайте се да подобрите отношения или да изгладите