LIFE IP CLEAN AIR

Свързани новини

26.09.2023 16:37

София взема €5,266М за по-чист въздух от ЕС

Видян 659 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

София получи одобрение за европейско финансиране на концепция за Стратегически интегриран проект по програма LIFE IP CLEAN AIR Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух на ЕС.


Водещата организация е Столичната община, а останалите партньори са общините Бургас, Велико Търново, Монтана, Стара Загора, Русе и организации от неправителствения сектор.


Изискване на Програма LIFE е интегрираните проекти да прилагат мерки за устойчиво градско развитие, очертаващи пътя към нисковъглеродно и/или устойчиво на климата общество, като например плановете за устойчива градска мобилност. Предлаганият Интегриран проект е с фокус нисковъглеродно развитие чрез устойчива мобилност и включва финансирането на мерки, за които общините все още не са осигурили средства от национални оперативни програми.
За Столичната община проектът ще финансира две основни дейности:


Разработване на нов Генерален план за организация на движението на територията на Столична Община (ГПОД). Действащият към момента ГПОД е с начало 2010 г., натрупаните промени, както и законодателството изискват разработване на нов план. Той ще обхваща всички комуникационно-транспортни потоци - пътните превозни средства и паркирането, обществения превоз, пешеходното и велосипедното движение.


Изграждане на „умна градска платформа“ за гражданите и гостите на града. Проектът ще включва цялостна система за интегрирана и обвързана, лесна за намиране информация в реално време за цялата община на български и английски език. Тя ще включва: движението на превозните средства на градски транспорт с възможност за времево и финансово планиране на пътуванията; метеорологичната и пътна обстановка; паркирането в града – свободни места, ценови, времеви и други условия; пешеходни зони, интересни културни, спортни и други обекти в тези зони; велосипедни трасета, велостоянки, системи за споделени велосипеди, тротинетки, електромобили под наем, електрически зарядни станции; информация за свързаност между летище, ж.п. гари, метро и алтернативните начини на придвижване. Системата ще позволява надграждане и непрекъснато актуализиране на информацията.


Прогнозният бюджет за София за цялата продължителност на проекта и всички дейности е 5 266 хил. евро, от които: 2 796 хил. евро - от ЕС и до 2 470 хил. евро собствен принос.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак