В няколко поредни дни микробиологът и епидемиолог проф. Тодор Кантарджиев провежда срещи с медицинските сестри от общинските училища, които общо са над 200.
01/02

Свързани новини

11.04.2023 16:43

София в акция срещу скарлатината и други зарази, водена от Кантарджиев

Видян 428 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В няколко поредни дни микробиологът и епидемиолог проф. Тодор Кантарджиев провежда срещи с медицинските сестри от общинските училища, които общо са над 200.


Темата на разговорите са мерките, които е добре да се вземат при заболяване на деца от скарлатина, варицела и различни сезонни респираторни инфекции, каквито върлуват в момента в учебните заведения на милионния град и заразяват десетки хиляди хлапета. Домакин на срещите е общинската Университетска Първа МБАЛ Св. Йоан Кръстител, по-известна като Първа градска.


Здравният консултант на Столичната община разказва пред медиците за основните прояви на различните видове заразни болести и най-ефективните медикаменти за лечението им. Той препоръчва какви изследвания е добре да се направят след преболедуване от скарлатина, варицела или ангина, за да се избегнат усложнения или последствия като ревматизъм, енцефалит и други.



Най-често се заболява 4-5 дни след контакт със заразен. Затова е добре при случай на заболяло дете в класа, съучениците му да си направят веднага тест за скарлатина или варицела, смята проф. Кантарджиев.
Епидемиологът препоръчва на сестрите и какви препарати за дезинфекция е добре да се ползват в училищата за предотвратяване разпространението на вирусни заболявания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните