Мъжът, който е бил служител на Deutsches Museum в Мюнхен, е работил в отдела за управление на колекции от май 2016 г. до април 2018 г.

Свързани новини

08.10.2023 08:04

Служител на музей замени картина с фалшификат, продаде оригинала, за да си купи Rolls Royce и скъпи ръчни часовници

Видян 19879 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Служител на немски музей подменя картина с фалшификат, а след това продава оригинала, за да си купи луксозни стоки, включително Rolls Royce и скъпи ръчни часовници, съобщава съдът в Мюнхен.

30-годишният мъж, чието име не се съобщава поради строгите германски закони за защита на личните данни, е осъден и за кражба на три други произведения на изкуството. Той избегнал затвора, но получил 21-месечна условна присъда и му било наредено да върне на музея повече от 60 600 евро (64 200 долара).

В прессъобщение Окръжният съд в Мюнхен заяви, че при постановяването на присъдата е взел предвид факта, че мъжът е признал и е показал "искрено разкаяние".


 "Той заяви, че е действал, без да мисли", се казва в решението на съда. "Днес той вече не може да обясни поведението си".

Мъжът, който е бил служител на Deutsches Museum в Мюнхен, е работил в отдела за управление на колекции от май 2016 г. до април 2018 г.


 По това време той открадва "Приказка за жабешкия принц" (Das Märchen vom Froschkönig) на Франц фон Щук, заменя я с фалшификат и пуска оригинала на търг. Той излъгал аукционна къща в Мюнхен, че картината някога е принадлежала на неговите баби и дядовци или прабаби и прадядовци. По-късно тя е продадена на швейцарска галерия за 70 000 евро (74 000 долара), а мъжът получава почти 50 000 евро (52 000 долара) в брой, след като са приспаднати таксите за търга.


Той открадва и три други картини от хранилището на музея и успешно продава две от тях - "Die Weinprüfung" на Едуард фон Грюцнер и "Zwei Mädchen beim Holzsammeln im Gebirge" (Две момичета, които събират дърва в планината) на Франц фон Дефрегер. Едната от творбите е продадена чрез търг, а другата е закупена директно от аукционната къща, като му носи още 11 490 евро (12 184 долара).

Той използвал парите, за да изплати дългове и да финансира "луксозен начин на живот", посочва съдът и добавя: "Обвиняемият безсрамно се е възползвал от възможността за достъп до складовите помещения ... и е продал ценни културни ценности, за да си осигури висок стандарт на живот и да се похвали."


 Мъжът се опитал да продаде на търг и другата открадната картина - "Дирндл" на Франц фон Дефрегер - в друга аукционна къща в Мюнхен, но тя не била продадена.

В изявление, изпратено по електронната поща на CNN, аукционната къща, която стои зад трите успешни продажби, Ketterer Kunst, заяви, че "просто не е (било) възможно да ги идентифицира като открадната собственост".

"Изпълнихме изцяло задължението си за грижа и проучихме обстойно споменатите произведения", добави говорител на аукционната къща. "Съжаляваме, че творбите са били откраднати от музея ... (и) сътрудничихме тясно с (полицията) на ранен етап и предадохме всички документи за решаване на този случай."

Междувременно Deutsches Museum заяви пред CNN, че полага усилия за възстановяване на картините. В имейл говорител заяви, че музеят се стреми продажбите да бъдат отменени и че една от картините вече е във владение на полицията.

Говорителят допълни, че районът, от който са откраднати картините, "по принцип е достатъчно обезопасен" и че музеят е извършил проверка на мъжа, който по това време не е имал криминално досие.


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец