Le Moulin de la Galette изобразява оживена сцена на титулуваното място - известна парижка танцова зала, която е рисувана и от други художници, сред които Пиер-Огюст Реноар

Свързани новини

20.05.2023 07:23

Музей открива малко куче, скрито в ранна картина на Пикасо

Видян 2628 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Консерватори от музея "Гугенхайм" в Ню Йорк откриват малко куче, скрито под повърхността на картина на Пабло Пикасо.

Образът на очарователно кученце с червена панделка е разкрит от музейните експерти по време на техническия анализ на картината на испанския художник "Le Moulin de la Galette" преди изложба на ранните му творби.


Новата изложба "Младият Пикасо в Париж", открита в музея "Гугенхайм" в петък, включва 10 картини и рисунки, направени от Пикасо при пристигането му във френската столица през 1900 г. "Le Moulin de la Galette" изобразява оживена сцена на титулуваното място - известна парижка танцова зала, която е рисувана и от други художници, сред които Пиер-Огюст Реноар. Вижда се море от двойки, танцуващи в изящни шапки, предадени с бърза четка, а на преден план има три фигури, седнали на маса.


Имущество на Пабло Пикасо/Общество за правата на художниците/Елена Басо/Силвия Сентено/Джон Дилейни


Но проучванията преди изложбата, извършени от Гугенхайм в сътрудничество с експерти от Музея на изкуствата "Метрополитън" и Националната художествена галерия във Вашингтон, окръг Колумбия, разкриват оживен четвърти гост на масата, прикрит от тъмна боя.

Според старшия консерватор на картини в Гугенхайм Джули Бартън консерваторите са успели да създадат изображение на първоначалния вид на кучето с помощта на рентгенова флуоресценция - техника за изобразяване, която картографира химическите елементи в картината, включително пигментите.

Визуализация на това как е щяло да изглежда скритото куче, базирана на рентгенофлуоресцентна спектроскопия.


За мен беше интересно, че той набързо е изрисувал това куче, което би било доста привлекателен елемент от композицията", каза Бартън в телефонен разговор.

От музея отбелязват, че кучето много прилича на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол. Макар че Бартън не може да каже със сигурност защо Пикасо е решил да премахне канелата от сцената, тя предполага, че художникът може да е сметнал живото ѝ лице и "примамливия" ѝ нос за твърде разсейващи.

"То би откраднало шоуто", казва тя и добавя, че прикриването на кучето позволява на зрителите "да гледат по-внимателно всички тези други прекрасни фигури в композицията - да преживеят пространството по различни начини".
Работи в процес на изпълнение

Според изследването Пикасо е направил и други промени в творбата, включително е сменил половете на танцуваща двойка и е изрисувал празен стол. По-късно модифицирането на картини става част от редовната практика на Пикасо, казва Бартън, като добавя, че "Le Moulin de la Galette" сега се смята за един от най-ранните примери за това.

"Все повече и повече виждаме, че това е било част от работния процес на Пикасо", обяснява тя. "Когато е разработвал дадена композиция, той е изписвал определени елементи или ги е трансформирал в нови композиционни детайли. И много често той оставяше аспектите на основните оригинални композиции все още видими за зрителя, който гледа много внимателно."

"Младият Пикасо в Париж" е една от над 50-те изложби и събития, които се провеждат в цял свят тази година, за да отбележат половин век от смъртта на художника през 1973 г.

Според Гугенхайм Пикасо пристига в Париж на 19-годишна възраст през последните седмици на световното изложение през 1900 г. - Exposition Universelle, на което е представена по-ранната му картина "Последни мигове". Установява се в града четири години по-късно и живее във Франция през по-голямата част от живота си като възрастен.

"Le Moulin de la Galette" е "централният елемент" на изложбата в Гугенхайм, казва Бартън, който също така е реставрирал повърхността на творбата, като е премахнал десетилетията мръсотия и неоригинален лак.

"Картината беше наистина забулена от този слой мръсотия на повърхността", каза тя. Но сега, допълни Бартън, "всички тънкости в палитрата и работата с четката... всички пищни материи, изрази и жестове наистина оживяват".

Източник: CNN

 




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което