Именно новоназначеният управител на ВиК – Шумен, инж. Емил Томов, предизвика скандала за ВиК – Йовковци с инициативата си като тогавашен  дългогодишен управител на ВиК-то, / 1992 г – 2002 г./, като сключва договор за възмездно право на ползване на дълготрайните материални активи на ВиК Йовковци с 3 частни водни сдружения

Свързани новини

12.07.2022 16:27

Скандална смяна на борд в държавно дружество с 126 млн.лв. европари

Видян 3317 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Смените в апетитни държавни бордове от сваленото с вот на недоверие правителство в оставка не спират и – образно казано - в 12 без 1 минута. Навсякъде, където има много пари в касите, Промяната ударно слага много свои хора на кранчето за точене. Даже и в най-буквален смисъл, както сочи следният пример: Новоизбраният с гласовете на българския държавен ВиК Холдинг за временно изпълняващ длъжността управител на ВиК – Шумен е известен сред ВиК – средите. И това не е случайно, защото името му се свързва с един от най-крупните скандали в сектора, а именно опитите за скрита приватизация и източване на ВиК Йовковци, Велико Търново, заедно с ВиК – Бургас и ВиК - Сливен.


Именно новоназначеният управител на ВиК – Шумен, инж. Емил Томов, предизвика скандала за ВиК – Йовковци с инициативата си като тогавашен  дългогодишен управител на ВиК-то, / 1992 г – 2002 г./, като сключва договор за възмездно право на ползване на дълготрайните материални активи на ВиК Йовковци с 3 частни водни сдружения. Трите частни сдружения поемат дейността по водоснабдяване и канализация в 8 общини във Великотърновска и Габровска област. Томов е съдружник във всички фирми, а неслучайно те са регистрирани именно в Габрово и Велико Търново и в предмета на дейност изрично е посочено изграждане и стопанисване на ВиК и пречиствателни съоръжения и обекти . Година след това Томов емигрира в САЩ, където по това време живее семейството му,  за да се появи във ВиК средите отново през 2012 г като Ръководител проект за изграждане на канализация в с. Първомайци към община Горна Оряховица. Във ВиК средите, обаче, и до днес се коментира, че дори по време на отсъствието му от България, Емил Томов е продължавал да управлява дейността на трите фирми, които са източвали ВиК – Йовковци, тъй като той е съдружник и в трите водни сдружения и държи общо 67% от техния капитал.



Назначеният след Томов за управител на ВиК – Йовковци, Никола Русев, се самоубива през 2020 г след като му е повдигнато обвинение за безстопанственост за 800 000 лв за неизгодна сделка с водомери. Той не е специалист в сектора, дори няма висше образование и трудов стаж в този бранш, но има подходящото потекло и роднини. Този факт силно изостря апетитите към приватизацията на водоснабдяването чрез ВиК - Йовковци.

 

ВиК дружествата в осемте общини се оказват неконтролиран щедър начин за източване на пари към някои избрани кръгове. По-смущаващо, обаче е, че използваната правна форма в същност е удобен начин за подготовка на отпочването на бъдеща непрозрачна приватизация на ВиК сектора, който поради това, че е естествен монопол, е силно привлекателен, както за източване, така и за пране на пари.

 

В кариерното развитие на инж. Емил Томов няма нищо случайно. Като политически номад той няколко пъти сменя политическата си принадлежност и в апогея на политиеската си кариера е заместник областен управител на Велико Търново от квотата на СДС.  През 1999 г. е кандидат за кмет на Велико Търново и след като не спечелва, се връща отново на запазеното му място като управител на ВиК Йовковци и се заема с преструктурирането му, т е. с подготовката на неговата бъдеща приватизация. Идеята за приватизация в сектора е още от 1995 г, когато Световната банка предлага да финансира модернизацията на ВиК дружествата в България. Тогава с Решение на Министерски съвет държавата прехвърля 49% от собствеността си във ВиК Йовковци на общините и си запзава 51%.

 

След като е разбит държавният монопол, започва по-нататъшно преструктуриране на дружеството. От 1 февруари 2000 г. се сключват договори за възмездно право на ползване на водоснабдителните съоръжения и други дълготрайни материални активи на дружеството,  между ВиК Йовковци и новосъздадените нарочно за тази цел водни сдружения. Едно от тях, Аква 2000, в което основна фигура е именно Томов / справка Papagal/  получава право на ползване на пречиствателната станция за питейни води на язовир Йовковци, деривацията след нея и други активи, които обслужват системата.

Друго от сдруженията на Емил Томов,  Йовковци, поема ВиК мрежите и съоръженията, осигуряващи добиването, разпределението и доставката на питейна вода. Третото сдружение ПСОВ ООД, поема пречиствателната станция за отпадъчни води и други активи по тази дейност.


Инж. Емил Дончев Томов посочва неоспоримите предимства на „новата система“ като начин за поетапно навлизане на частния сектор във ВиК. Вариантите за това са няколко: приватизация, концесия и възмездно право на ползване до 10 години по глава 5 от Закона за водите. Томов посочва следните аргументи за избора на именно възмездното ползване пред приватизацията и концесионирането.


На първо място промяната на формата на управление от държавно-общинска в частна ще доведе до подобряване на качеството на услугите. Процедурата е лека - необходимо е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 13.07.2022 15:47

    От 25 години неот лъчно като несменяем е шефа на ВИК Бургас инж.Ганчо Тенев Докато точи водните дружества си построи хотелчето на Слънчака в съ дружие с хора участващи в откриване на фалиралата КТБ която му обслужваше през това време строителните фирми по Слъ нчака .

  • 001 Anonimen 13.07.2022 08:19

    Още един начин да се подчиним на англоамериканците както си играят с водата в южноамериканските страни и африканските страни…ако ни слушате ще пиете.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв