Как използването на спътникови и наземни системи за ранно предупреждение може да намали риска и щетите при наводнения?

Свързани новини

15.09.2023 09:22

Системи, които спасяват живот

Видян 823 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Как използването на спътникови и наземни системи за ранно предупреждение може да намали риска и щетите при наводнения?

Атанас Кръстанов е част от авторския екип на Климатека. Той е завършил теоретична физика – специалност “Физика на твърдото тяло” в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Занимавал се е с научни и практически въпроси на приложения за позитронна анихилация и микроелектроника. Работил е в Комитета по използване на атомната енергия за мирни цели (понастоящем Агенция за ядрено регулиране). През последните години е консултант към Столична община по въпроси, свързани със защита от бедствия и разработване на редица документи като планове за защита от природни и индустриални бедствия. Има издадени книги и технически документи в тази област, като работи активно по международни проекти, свързани с изменението на климата и създаване и прилагане на различни платформи за оценка и ранно предупреждение за възникване на отделни и каскадни бедствия.


Освен ефективна борба с последиците от наводненията и другите природни бедствия, не по-малко важно е осъществяването на мониторинг и превенция, както и изграждането на надеждни системи за ранно предупреждение. Тези системи са важен компонент от стратегиите за адаптация към климатичните промени и управлението на риска от бедствия. За разлика от системите за прогнозиране на наводнения, които оценяват риска от наводнения, основната цел на системите за ранно предупреждение е да известяват населението, когато предстои наводнение или то вече се случва.


В статията се анализира ролята на технологиите, които предоставят важна информация за бърза реакция и защита срещу наводнения. Отчитат се предимствата и ограниченията на такива системи. Подчертава се тясната връзка между космическите и наземни ресурси за осъществяване на своевременно предупреждение на гражданите при наводнения.


Анализите, които се правят след големи наводнения, показват, че въпреки предупрежденията на метеоролозите за възможни интензивни валежи, обикновено липсва предупреждение за динамиката на покачването на нивото на водата в реките и язовирите, както и предупреждение за опасност от заливане на урбанизирани територии. Нещо повече, гражданите не са имали или не са били запознати с плановете и маршрутите за евакуация. Впрочем при липса на навременно предупреждение за наближаващото бедствие, такъв план за евакуация би бил напълно излишен.


При всяко наводнение, като това в село Бисер, град Мизия, в района на Карлово, както и последните наводнения по Южното Черноморие, ако съществуваха системи за ранно предупреждение, които да информират гражданите и службите за защита на населението за предстоящи интензивни валежи и повишаване нивото на реките, биха могли да спасят човешки животи. В община Царево се задействаха сирените за предупреждение и евакуация. През март 2023 г. бившият служебен Министър на околната среда и водите г-жа Росица Карамфилова обяви, че по Оперативна програма “Околна среда” са осигурени 48,5 млн. лв. за разширение и модернизация на системата за ранно оповестяване на населението, която ще осигурява изпращане на съобщения към мобилните телефони на засегнатите в случаи на природни бедстия в съответен географски район.


Системата трябваше да заработи в средата на 2023 г. От изказването на главен комисар Александър Джартов се разбира, че има отлагане на сроковете, като до края на годината ще се проведат тестове на системата преди да бъде въведена. За тази сума, очевидно системата трябва да разполага с много повече функции от заявените. Всяко отлагане поражда съмнение, че системата ще заработи в срок.


Каква е ролята на системите за ранно предупреждение?

Наземните и сателитните наблюдения в съвременните системи за ранно предупреждение играят важна роля в превенцията на бедствията. Системите за предупреждение могат да намалят нараняванията и загубите на живот и имущество от съществуващи опасности. Този потенциал се увеличава максимално, ако предупредителните съобщения се издават с осъзнаване на потенциалните последици и може да се гарантира, че гражданите, изложени на риск, действително получават, забелязват и разбират предупредителното съобщение.


Обединението и използването на технологии и комуникационни канали от сателитни и наземни наблюдения от състава на гражданска защита (за България това е главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, за Столична община – дирекция “Аварийна помощ и превенция”), улеснява бързото и масово разпространение на важна информация в реално време, което допринася за по-голяма безопасност и спасяване на човешки животи в случай на бедствия. За съжаление, подобни системи не са разработени за България. Въпреки финансирането и реализирането на подобни проекти и системи, скоро след тяхното въвеждане те спират да функционират поради липса на финансиране за поддръжка, администриране и обновяване


Способността на сателитите да предоставят широк обхват и висока резолюция на наблюдаваната територия позволява бързо и точно откриване на наводнения, свлачища, компрометирани язовирни стени и оценка на възможните последствия. Чрез интегрирането на различни типове данни и използването на съвременни аналитични методи, системите за ранно предупреждение се превръщат в мощни инструменти за опазване на обществото и околната среда от опасностите на наводненията.


За да се излъчи предупреждение за възможно наводнение, трябва да се комбинират всички възможни технологии – наземни станции за наблюдение нивата на реките, сателитно наблюдение, проследяване информацията от различни интернет източници (напр. метеорологични станции, радар за бури и градушки), обходи на място в случай на влошаване метеорологичните условия.


Основната цел на системите за ранно предупреждение и оповестяване е разпространяване на навременна и значима информация, която позволява на застрашените от опасност хора, общности и организации да се подготвят и да действат по подходящ начин, с цел намаляване на възможните вреди или загуби.


Националната система за ранно предупреждение и оповестяване за предстоящо или настъпило бедствие се състои от два основни модула:

  1. Система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и съставните части на единната спасителна система. Тя е предназначена за индивидуално предупреждение и включва предварително дефинирани групи за оповестяване (напр. на национално ниво това са президент, министър-председател, областни щабове и др.). Самото оповестяване се изпълнява чрез изпращане на съобщения по телефона
  2. Система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност (Фиг. 1). С помощта на системата се изпълнява едновременно предупреждение и оповестяване на застрашени хора на определена територия за предстоящо или настъпило бедствие. Излъчва се указание за необходимите мерки и действия чрез акустични сигнали (електронни сирени) и гласова информация.
Фигура 1: Съвременна система за ранно предупреждение и оповестяване върху покрив на училище. Източник: Столична община.

Националната система за оповестяване работи в съчетание и с общоизвестните системи за известяване на обществеността: средства за масова информация – радио, телевизия, социални медии, които предоставят информация за наводненията на голям брой хора в засегнатите области.


Системи за мониторинг на нивото на реки и водоеми

 Тези системи са едни от най-често срещаните. Системите и сензорите се инсталират обикновено над реки, потоци и водоеми и непрекъснато измерват нивото на водата. Ако нивото на водата нарасне над определена опасна стойност, системата може автоматично да генерира предупреждения, които се изпращат като SMS на застрашените групи от населението.


Такива системи има изградени на няколко места в България по поречията на реки и язовири. В Столична община от няколко години функционира системата Станции за автоматичен контрол на водни аномалии – АКВА, като в рамките на общината са изградени 30 станции на основните реки (Фиг. 2, 3, 4).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог