Свързани новини

05.09.2012 11:22

Швейцария ще чисти банковия си имидж

Видян 1406 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Векове наред Швейцария поддържаше имиджа на световен трезор. Днес обаче банковата тайна на страната се е превърнала в нарицателно за съмнителни сделки. Дори и някои банкери започнаха да изпитват угризения на съвестта.


Официална Швейцария е силно възмутена от всевъзможните злонамерени чужденци, които искат да съсипят банковата й тайна, пише ДПА, цитирана от БГНЕС.


В случая Германия представлява особен обект на неприязън. Все пак страната вече няколко пъти пробива тази швейцарска "светая светих", гонена от желанието да открие своите данъчни грешници. И най-острата реторика обаче не може да прикрие факта, че и в самата Швейцария се пораждат съмнения в собствената правота.


Търпението на останалия свят от поведението на "офшорния паричен трезор" е на привършване. Размерът на укритите богатства е толкова голям, че нервите на много правителства вече запознаха да се късат - на фона на последствията от икономическата криза. В тази връзка натискът над швейцарските банки ще продължава да се увеличава, прогнозира Освалд Грюбел, бивш шеф на двете големи швейцарски банки UBS и Credit Suisse.


Това прозрение постепенно достига и до съзнанието на самите швейцарци. Дори вътре в страната имиджът на банковата сфера пострада значително. Докато преди в Швейцария професията на банкерите беше една от най-престижните, днес тя бива свързвана по-скоро с мръсни сделки. Без значение дали става въпрос за свалянето на пакистанския премиер, или за предизборната битка в САЩ - най-тежкото обвинение в наши дни гласи: "Има сметка в швейцарска банка."


Точно поради тази причина сега и швейцарските власти решиха, че трябва да се покажат "чисти" пред останалите. За тази цел правителството започна да пропагандира "стратегията на белите пари". Защото то е наясно, че не е в състояние да залъгва вечно останалата част от света. И в Италия, и във Франция, че дори и в Индия укриването на данъци и прехвърлянето им към чужбина се е превърнало в сериозна тема. Стигна се дори дотам, че някои швейцарски банки нарушиха най-съкровените си принципи, предавайки на американските власти данни за свои клиенти.


Още по-катастрофално въздействие имаше фактът, че отговорните швейцарски банки предадоха на американците и имената на 11 000 свои банкови служители, оказали помощ на чужденците при укриването на данъци. Откакто това стана известно, мнозина от швейцарските банкери избягват да пътуват в чужбина, тъй като се страхуват от арести и разпити. Явно данъчният оазис е на път да се превърне в затвор.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец