Свързани новини

18.09.2014 13:15

Щети за над 3,2 млн. лева са нанесли пороите в община Стара Загора

Видян 1044 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Щетите от поройните дъждове в община Стара Загора възлизат на обща стойност 3 252 800 лева. Това е заключението на общинска комисия за оценка на причините за възникналите на 5 и 6 септември наводнения и щетите от тях, съобщават от местната администрация. Комисията е назначена със заповед на градоначалника Живко Тодоров.


Най-много средства ще са необходими за възстановяването на уличната пътна мрежа - 970 800 лв., както и възстановяването на компрометирани мостови съоръжения - 700 000 лева. Унищожените овощни градини и оранжерии възлизат на стойност 470 000 лева. Експертите са установили, че почти толкова е стойността на възстановяването проводимостта на реки и дерета в населените места - 407 000 лева. Унищожена е храна за животни за 240 000 лв., както и животни за 160 000 лева. Общата стойност на щетите по частните жилищни постройки, домакинско оборудване и мебели и селскостопански инвентар и оборудване е малко над 300 000 лева.


От общинската администрация допълват, че постовете за метеорологичен контрол на „Напоителни системи" ЕАД на 6 септември са измерили количество на валежите в порядъка на 92 до 240 l/mm².


Комисията е констатирала, че са наводнени над 172 жилищни сгради в 15 населени места. Пет жилищни сгради са негодни за обитаване (в с.Еленино - 1, с.Михайлово- 2, с.Петрово - 1 и в с.Козаревец - 1). Само обитателите на 2 от тях не са осигурени с жилищни помещения - в Еленино, където е осигурен фургон и в Петрово.


Нарушено е асфалтовото покритие на близо 28 000 кв. м улици в населените места, а над 49 000 кв. м са улиците с нарушено покритие от чакъл.


Експертите са установили още, че са прекъснати стените на шест хидротехнически съоръжения, три - южно и югоизточно от с.Ловец, един язовир в с.Кирилово, един рибарник, североизточно от с.Християново и един рибарник в с. Загоре. Седем мостови съоръжения са компрометирани -  3 в с.Еленино, 2 в с.Козаревец и по 1 в селата Михайлово и Сулица.


Част от отводнителните канавки в населените места са унищожени, намалена е пропускателната им способност поради нередовна поддръжка, е констатирала комисията.


Като основни причини за наводнението комисията посочва значителните количества валежи от порядъка на 92 до 240 l/mm² и конкретните условия на релефа, способстващ за насочването на водосбора в направления, с намалена пропускателна способност на водите. Констатирана е намалена пропускателна способност на отводнителните съоръжения, вследствие на наносни отлагания, прораснали храсти и дървета, а част от изградените мостови съоръжения са с малко напречно сечение и създават условия за задържането на големи количества водни маси.


Комисията констатира, че една от съществените причини за наводняване на жилищните сгради е намалената пропускателна способност на отводнителните канавки в населените места, частичното им унищожаване и липсата на системна поддръжка.


Изготвят се количествено-стойностни сметки за определяне количеството и вида на аварийно-възстановителните работи и се подготвят документи за кандидатстване за финансиране от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерски съвет.


Сформирани са работни групи, които ще работят за превенцията на подобни събития, като се отстранят наноси, храсти и дървета в речните легла, дерета и отводнителни канали. Ще се започне работа в най-силно засегнатите места - с.Еленино, с.Михайлово и с. Петрово.


От общината посочват, че ще бъдат изготвени проекти за изграждане на нови мостови съоръжения и отстраняване на тези, затрудняващи отока на водите в част от населените места - в Еленино, Козаревец, Михайлово и Сулица.


Ще се разработи програма за планирано и последователно подобряване проводимостта на реки, дерета, отводнителни канали и канавки в населените места.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Новите запознанства ще са леко странни

Новите запознанства ще са леко странни. Ще започнат