Ако си осигурят помощта на ДПС, то от ГЕРБ ще съберат 103 гласа, заедно със своите. Това означава, че са им необходими поне още 18 депутати, за да разполагат с минимално парламентарно мнозинство от 121 души. БВ може да осигури само 12 човека, което зозначава нуждата на още евентуална подкрепа в НС.

Свързани новини

18.10.2022 17:26

Ще направим компромиси, ако и другите направят: Борисов

Видян 4031 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Партиите авансово игнорираха контактната група на експрезидента Росен Плевнелиев и бившия външен министър Соломон Паси, на която ГЕРБ-СДС залага за намирането на коалиционни партньори. От преговори се отказаха всички, освен ДПС и Български възход (БВ). По този начин става ясно, че останалите едва ли ще подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ.


Напомняме, че формирането на групата беше обявено от експремиера Бойко Борисов по време на първата му пресконференция след вота. Тогава той заяви, че в преговорните екипи ще бъдат поканени хора с “евроатлантическа репутация”, които да преговарят за съставяне на правителство. Така поначало не се планираше среща с Възраждане, тъй като те не отговарят на този профил. На практика ГЕРБ предварително се отказваше от подкрепата на 27 депутати. Лидерът на партията Костадин Костадинов посочи, че и този парламент е „мъртво роден“. „Колкото по-бързо приключат мъките му и отидем на нови избори, толкова по-добре“, добави той.


Ако си осигурят помощта на ДПС, то от ГЕРБ ще съберат 103 гласа, заедно със своите. Това означава, че са им необходими поне още 18 депутати, за да разполагат с минимално парламентарно мнозинство от 121 души. БВ може да осигури само 12 човека, което зозначава нуждата на още евентуална подкрепа в НС.


От Позитано отказват съдействие. “БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ с първия проучвателен мандат” заяви пред bTV Христо Проданов от Левицата. “Ако коалицията между ГЕРБ, ДПС и Възраждане направи правителство, социалистите също ще бъдат конструктивна опозиция”, закани се той.


От Продължаваме промяната (ПП) и Демократична България (ДБ) обаче също обявиха, че няма да разговарят с групата Плевнелиев-Паси. След това стана ясно, че и БСП няма да участва в срещата, насрочена за събота. Така остават само ДПС и БВ. Сметките обаче показват, че техните гласове, заедно с тези на ГЕРБ-СДС, не са достатъчни, за да се събере мнозинство от 121 депутати в новото НС.


“Вече 20 дни след изборите, партиите продължават да се държат като в предизборна кампания”, коментира на брифинг Борисов. “Предложихме контактна група. Плевнелиев е откривател на Христо Иванов и много други, решихме, че ще говорят с тях”, посочи той.
“С цялото си уважение към Възраждане и ДПС - ще влезем в коалиция, само ако има национално съгласие”, обяви Борисов. “В името на държавата сме готови на всякакви компромиси, но това трябва да бъде осъзнато и от другите”, подчерта той.


ГЕРБ ще подкрепи правителство и с друг мандат, включително и на ПП, ако не успее да състави кабинет, коментира преди това ексминистърът от Борисов 3 Кирил Ананиев пред БНТ. Той обаче направи уговорката, че партията му не би участвала в правителство с формацията на Кирил Петков.


“Ананиев казал, че сме щели да подкрепим втория мандат... на определена възраст, ерекцията и пикаенето не трябва да се изпускат, затова какво му дошло и го казал - когато говорите нещо”, коментира Борисов на брифинга си и призова депутатите си да си “мерят приказките”.


„Отричайки възможността за какъвто и да е диалог, дори среща между контактните групи, няма смисъл да се говори за първи, втори или трети мандат. Не е честно да се губи време ние да предлагаме правителство на малцинството, което няма да бъде подкрепено", заключи лидерът на ГЕРБ.


 Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 държава на мафията 18.10.2022 20:42

    Само в България престъпници и крадци като Борисов са закриляни и оставени на свобода защото са зависими и държани на къса каишка. На Борисов откраднатите милиарди са под наблюдение от тези, които му нареждат предателската и продажна политика. На тази мутра за нищо и никой не и дреме, освен за гепените от народа си милиарди

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид,