Добив на газ в света за следващите 10 години

Свързани новини

05.02.2024 18:00

Ще бъдат похарчени над 1 трлн. долара за увеличаване на добива на газ в света за следващите 10 години

Видян 1432 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В доклад, публикуван тази седмица от групата за борба с климатичните промени Global Witness, се твърди, че през следващото десетилетие индустрията за изкопаеми горива ще похарчи над 1 трилион долара за добив на природен газ, което ще се дължи на нарастващото търсене в Европа.

Анализът на данните на Rystad Energy, направен от неправителствената организация, показва, че 223 млрд. долара от общата сума ще отидат за разработване и експлоатация на нови обекти за добив на газ за снабдяване на континента.

Според доклада петролните гиганти Shell, TotalEnergies, ExxonMobil, Equinor и Eni ще бъдат сред най-големите платци. Предвижда се тези пет компании заедно да вкарат общо 144 млрд. долара в доставките на газ за континента през този период. Същевременно годишните разходи на 20-те най-големи фирми, които произвеждат газ за Европа, се очаква да скочат от 60 млрд. долара през 2024 г. до 105 млрд. долара през 2033 г.

Според Global Witness анализът включва както изкопаемия газ, така и газовия кондензат - страничен продукт от добива на газ, който се използва за производството на керосин, дизел и други изкопаеми горива.

"Цифрите са категорични - Европа се движи по опасен път, удвоявайки изкопаемия газ, и трябва да направи всичко възможно, за да сложи край на ерата на изкопаемите горива", заяви Доминик Игълтън, старши експерт по въпросите на изкопаемите горива в Global Witness. "Европейската комисия трябва да се възползва от шанса си да ускори отказа на Европа от газа и да определи 2035 г. като целева дата за постепенното спиране на използването на това скъпоструващо, кризисно и причиняващо вреди на климата изкопаемо гориво", призова той.


Докладът е изготвен в момент, когато Европейската комисия трябва да представи своите предложения за цел за намаляване на емисиите в ЕС до 2040 г. Според оценките на Международната агенция по енергетика (МАЕ) през 2024 г. на ЕС ще се падат 66 % от общите количества газ, потребявани в по-широкия европейски регион, като през 2030 г. този дял ще остане почти същият - 65 %.




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей

Видим напредък ще постигнете с проектите

Видим напредък ще постигнете с проектите, които сте