Шолц планира да отлети за Пекин късно в четвъртък и да направи еднодневно пътуване до китайската столица в петък, където ще бъде първият западен лидер, който ще се срещне със Си след преназначаването си, и първият лидер от групата на водещите икономики Г-7, който ще посети Китай след избухването на пандемията от коронавирус.

Свързани новини

03.11.2022 13:38

Шолц: Начинът, по който се отнасяме към Китай, трябва да се промени

Видян 1221 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Берлин трябва да промени начина, по който работи с Китай, тъй като страната се връща към по-открита "марксистко-ленинска" политическа траектория, пише германският канцлер Олаф Шолц в статия.

В статията си за POLITICO и немския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung Шолц защитава пътуването си до Китай в четвъртък, но подчертава, че немските компании ще трябва да предприемат стъпки за намаляване на "рисковите зависимости" в индустриалните вериги за доставки, особено по отношение на "авангардните технологии". Шолц отбеляза, че президентът Си Дзинпин умишлено преследва политическа стратегия за превръщане на международните компании в зависими от Китай.


"Резултатът от току-що завършилия конгрес на Комунистическата партия е недвусмислен: авоарите на марксизма-ленинизма заемат много по-широко място, отколкото в заключенията на предишните конгреси. . . Тъй като Китай се променя, трябва да се промени и начинът, по който работим с него", пише Шолц.


През последните години Германия беше подложена на остра критика за това, че е притиснала Европа към стратегически катастрофална зависимост от руския газ, а сега Берлин трябва да отвърне на предложенията, че допуска абсолютно същите грешки, като зависи от Китай като производствена база и търговски партньор.


Макар Шолц да даде сигнал за предпазливост по отношение на Китай, той далеч не предполага, че Германия е близо до сериозен обрат в до голяма степен уютните си отношения с Китай. Всъщност той ясно повтори думите на своя предшественик Ангела Меркел, като настоя, че (неназованите, но очевидно идентифицирани) Съединени щати не трябва да въвличат Германия в нова Студена война срещу Пекин.


"Най-вече Германия, която има толкова болезнен опит от разделението по време на Студената война, няма интерес от възникването на нови блокове в света", пише той. "По отношение на Китай това означава, че разбира се, тази страна с нейните 1,4 милиарда жители и икономическа мощ ще играе ключова роля на световната сцена в бъдеще - както е било в продължение на дълги периоди от историята. "

В слабо прикрита критика към политиките на Вашингтон Шолц заяви, че възходът на Пекин не оправдава "призивите на някои да се изолира Китай".


Важното е, че той настоява, че целта не е да се "откъсне" от Китай - или да се прекъснат производствените връзки. Той обаче добави, че приема "сериозно" твърдението на президента Си, че целта на Пекин е да "засили зависимостта на международните производствени вериги от Китай"

Шолц планира да отлети за Пекин късно в четвъртък и да направи еднодневно пътуване до китайската столица в петък, където ще бъде първият западен лидер, който ще се срещне със Си след преназначаването си, и първият лидер от групата на водещите икономики Г-7, който ще посети Китай след избухването на пандемията от коронавирус.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион