Шофьорите в градския транспорт

Свързани новини

11.12.2023 17:00

Шофьорите в градския транспорт искат по- високи възнаграждения

Видян 1230 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От днес Федерацията на транспортните синдикати – ФТС към КНСБ започва поетапни протестни действия във връзка с предстоящото приемане на държавния бюджет и недостатъчните средства предвидени в него за устойчив ръст на възнагражденията в градския транспорт в страната.

Това се казва в позиция на Конфедерацията, разпространена до медиите.

На протеста ще бъдат поставени протестни табели върху превозните средства от градския транспорт в цялата страна, както и по билетните каси и работните места на служителите.

Това е само първа стъпка за мирно изразяване на недоволство и несъгласие с така предложения Бюджет 2024 от страна на работещите в системата на градския транспорт, съобщиха от федерацията.

Искането на КНСБ и ФТС за повече средства в държавния бюджет в размер на 37 млн. лв целево за увеличение на заплатите в сектора е свързано с желанието ни за защита на професионалните и социалните интереси на работещите в градския транспорт.

Социалното напрежение в градския транспорт в страната расте с всеки изминал ден поради факта, че заплатите в сектора са изядени от инфлацията и изпреварващия ръст на доходите в частния сектор. Всекидневно напускат служители, които търсят по-добри условия на труд в частния сектор макар и на по-ниско квалифицирани работни позиции. На мястото на пенсионираните служители не постъпват нови заради ниските стартови възнаграждения и липсата на перспективност. Всичко това води до натрупване на големи количества извънреден труд, достигащи до над 250 хил. часа за тази година в някои от дружествата. Този положен извънреден труд пряко оказва негативно влияние върху безопасността, която предлага градският транспорт.

Липсата на кадри е повсеместна – от водачи, през инженерен персонал до механици, обслужващ и почистващ персонал.

За наше огромно учудване и съжаление не получихме разбиране нито от финансовия, нито от транспортния министър.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион