Кремен Георгиев председател на Асоциация на топлофикационните дружества в България

Свързани новини

14.12.2022 09:40

Шефът на Асоциацията на топлофикациите обясни защо в следващите години въглищната енергетика ще бъде важна за България

Видян 587 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Българите трябва да разберат, че не можем да разчитаме 100% на възобновяеми източници на енергия. Със закриването на въглищната енергетика и липсата на заместващи мощности планираните за купуване батерии за съхранение на енергия няма да има какво да съхраняват, което означава, че инвестицията на държавата може да се окаже напълно непотребна.“ заяви инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциация на топлофикационните дружества в България.

    Експертът нарече спекулации твърденията, че можем да разчитаме изцяло на възобновяеми източници на енергия и обясни, че мощностите, произвеждащи енергия от вода, слънце и вятър, не могат да гарантират прогнозируемо производство на електрическа енергия, каквото осигуряват АЕЦ и ТЕЦ.

    „Много повече от 3 години ще ни бъдат необходими „лошите въглища“. Те са важни, както вече споменах, защото гарантират сигурно и прогнозируемо производство, а и защото са национален ресурс и сравнително изгодна суровина, която не се налага да внасяме. Ако българските ТЕЦ не използват въглища днес, вероятно електрическата и топлинната енергия ще бъдат много по-скъпи, защото за производството на енергия ще трябва да внасяме суровина от чужбина, която е значително по-скъпа.“ каза инж. Кремен Георгиев.

    Експертът даде за пример и ситуацията с поскъпването на природния газ последната година.

    „Представете си картина, в която вместо на въглища всички ТЕЦ в България работят само на природен газ. Необходимите количества от синьото гориво щяха да са изключително големи и може би сумите, които трябваше да бъдат платени за тях, щяха да са непосилни, както за частните дружества, така и за държавните. Вероятно всички ТЕЦ щяха вече да са фалирали, което означава, че българите нямаше да имат достъп до най-изгодния метод на отопление – централното.“ каза инж. Кремен Георгиев.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак