Свързани новини

17.07.2019 15:47

Семерджиев: Ананиев подготвя регламент, чрез който публичните финанси на НЗОК ще изтекат в частни застрахователни корпорации

Видян 2777 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"През 2020 г., според тригодишната бюджетна прогноза, НЗОК ще акумулира 4.6 млрд. лв. за здравеопазване, които се явяват апетитна възможност за трансфер в банковите сметки на избрани застрахователи, но на ентусиазираните защитници на „демонополизацията“ трябва да е ясно, че най-много до 55 - 58% от тях ще бъдат разходвани за лечение на болни хора – такава е структурата на застрахователните финанси. Само за сравнение ще подчертая, че НЗОК плаща за лечение над 98% от тези пари т.е. средствата за медицинска помощ, които ще дойдат от застрахователите, ако „моделът“ стартира, ще намалеят с около 40%, което представлява около 2 млрд. лв. по-малко. Това ще ограничи достъпа до здравеопазване за хората, ще намалеят приходите на лечебните заведения, оттам ще се сринат доходите на лекари, медицински сестри и другия персонал, ще има и фалити. Качеството на здравната помощ ще спадне драстично, ще се появят листи на чакащите, а плановото лечение може да отнеме и месеци докато бъде извършено. Моделът „Семашко“ се провали, фалира през 1997 г., така както комунизмът се провали през 1989 г. – това се случи и във всички останали социалистически страни, а не само у нас. Знам, че мнозина искат „безплатно“ здравеопазване, но всичко безплатно води до амортизация и увеличаващ се дълг, който рано или късно води до банкрут. Ако не бях въвел здравното осигуряване в България, сега над 50% от българските лекари щяха да работят за чужди здравни системи, а ние щяхме да продаваме коли, къщи и апартаменти, за да ходим да се лекуваме в Турция. Всъщност тогава аз спасих здравната система, но това незапознати и неквалифицирани хора няма как да го разберат. Колкото до модела - той не е порочен, напротив, Световна банка го оцени през 2000 г. като един от топ 10 в света и го финансира, но през последните 18 години системата е кошмарно лошо управлявана. Днес ставаме свидетели на упорит опит за въвеждане на здравно застраховане, което е много по-лош модел от здравното осигуряване". Това казва в интервю за "Гласове" д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването, създател на НЗОК и учредител на Българския лекарски съюз.
 

- Преди десет месеца в интервю за “Гласове” казахте, че Кирил Ананиев отваря прозореца на Овертон с готвените промени в здравно-осигурителния модел. Тогава използвахте определението “корпоративен лобизъм”. Потвърдиха ли се опасенията ви след официалното представяне на новия модел тези дни от Министерството на здравеопазването?

 

- Напълно, Ананиев макар и несръчно предложи регламент, чрез който публичните финанси на НЗОК ще изтекат легитимно в частни застрахователни корпорации. През 2020 г., според тригодишната бюджетна прогноза, НЗОК ще акумулира 4.6 млрд. лв. за здравеопазване, които се явяват апетитна възможност за трансфер в банковите сметки на избрани застрахователи, но на ентусиазираните защитници на „демонополизацията“ трябва да е ясно, че най-много до 55 - 58% от тях ще бъдат разходвани за лечение на болни хора – такава е структурата на застрахователните финанси.

 

Само за сравнение ще подчертая, че НЗОК плаща за лечение над 98% от тези пари т.е. средствата за медицинска помощ, които ще дойдат от застрахователите, ако „моделът“ стартира, ще намалеят с около 40%, което представлява около 2 млрд. лв. по-малко. Това ще ограничи достъпа до здравеопазване за хората, ще намалеят приходите на лечебните заведения, оттам ще се сринат доходите на лекари, медицински сестри и другия персонал, ще има и фалити. Качеството на здравната помощ ще спадне драстично, ще се появят листи на чакащите, а плановото лечение може да отнеме и месеци докато бъде извършено.

 

- Според д-р Димитър Петров новият модел предлага НЗОК да остане за бедните, а всички останали да отидат в частни фондове. Така ли е?

 

- Ананиев твърди, че ще забрани селекцията по финансов риск, но такова мислене издава липса на познания в областта на застраховането – то се базира именно на управлението на риска, това е негова легитимна функция с цел печалба и рано или късно пред законодателя ще бъдат предявени основателни претенции за отмяна на един такъв регламент. Дори НАП да превежда към застрахователите уравнена средна вноска за един застрахован, няма как да се предотврати селекцията на здравен риск, а това става лесно – дори само с едно недружелюбно отношение към възрастните хора или към онзи, който е носител на хронични болести и избира застраховател с очакването, че той е по-надежден от НЗОК. Има и много други механизми, които дори не искам да споменавам, за да не давам идеи на недобросъвестни печалбари.

 

- От една страна монополът на Здравната каса създава условия за корупция и злоупотреби. От друга, като чуя за частни фондове в България, се сещам за банковете фалити и пирамиди от края на 90-те. Как да се намери златната среда?

 

- В самата НЗОК до момента няма съдебно констатирана корупция и злоупотреби. Говори се за „източване“ на средства от Касата чрез фалшиви отчети, но това е лесно поправим проблем. Ако законодателят въведе регламент, чрез който доказано „източване“ на средства от НЗОК се санкционира в размер на три пъти стойността на злоупотребата, а след две злоупотреби следва прекратяване на договора със съответното лечебно заведение, проблемите рязко ще изчезнат.

 

Сега се злоупотребява, има такива примери, но това е възможно само заради политически протекции и лобизъм, които осигуряват безнаказаност за злоупотребилите, както и поради липса на законов регламент, който да развърже ръцете на НЗОК за саниране на този вид проблематика. Колкото до фалитите на застрахователи – последният пример с „Олимпик“ трябва да ни свети като предупреждение, защото здравеопазването е изключително сложна дейност, за която няма достатъчно застрахователна експертиза у нас, дори и да не предполагаме користна умисъл.

 

Златната среда е налична към момента – който желае, може да си направи доброволна здравна застраховка извън НЗОК, спазвайки регламентите на Кодекса за застраховането. Както виждаме обаче, застрахователите не са успели да привлекат много доброволци и затова се надяват да вземат от публичния ресурс на НЗОК чрез закон, а не посредством атрактивни предложения.

 

- Не е ли много положителна стъпка в правилната посока намерението на Ананиев пациентът да контролира парите, които се дават за лечението му? Подобна революционна реформа, насочена срещу големите корпорации в здравеопазването, направи Доналд Тръмп преди две седмици в САЩ.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни

Не е от съвсем лесните дни

Не е от съвсем лесните дни, все пак вторник е рязък по