Саудитска Арабия откри първия магазин за алкохол

Свързани новини

26.01.2024 18:00

Саудитска Арабия откри първия магазин за алкохол в дипломатическия квартал

Видян 564 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Саудитска Арабия е открила първия си магазин за алкохол от повече от 70 години насам, съобщиха няколко новинарски медии, позовавайки се на дипломати. Съобщава се, че магазинът се намира в дипломатическия квартал в столицата Рияд.

Магазинът ще обслужва изключително немюсюлмански дипломати, които ще трябва предварително да се регистрират за закупуване на алкохол чрез мобилно приложение и да получат код за разрешение от Министерството на външните работи, според документ, цитиран от Ройтерс. Ще бъдат въведени и месечни лимити за закупуване на алкохол. Не е ясно дали немюсюлманските емигранти извън дипломатическите среди ще имат достъп до магазина.

Местните жители обаче няма да бъдат обслужвани, а забраната за продажба на алкохол, която е в сила от 1951 г. в Саудитска Арабия, не се отменя.

Междувременно Рияд потвърди по-ранни съобщения, че подготвя нови ограничения върху вноса на алкохол в дипломатическите кръгове. Според Центъра за международна комуникация (CIC) новите закони имат за цел да се борят с търговията с алкохол на черния пазар.

"Този нов процес ще продължи да предоставя и гарантира, че всички дипломати от немюсюлманските посолства имат достъп до тези продукти в определени квоти", се казва в изявление на CIC до Ройтерс. CIC обаче не споменава новия магазин в изявлението си.


Откриването на магазин за алкохол е сред последните мерки, предприети в рамките на по-широка стратегия, известна като "Визия 2030", която има за цел да диверсифицира икономиката на Саудитска Арабия, да повиши авторитета ѝ в света и да въведе известна степен на социална либерализация. В рамките на тази политика през последните години страната разреши нерелигиозен туризъм и концерти, отмени ограниченията за жените да управляват автомобили, облекчи сегрегацията на мъжете и жените на обществени места и отмени изискванията жените да носят изцяло покриващи черни роби или абая, наред с други мерки.

Саудитска Арабия не е единствената страна, в която има забрана за употреба на алкохол. Сред другите са Кувейт, Иран, ОАЕ, Пакистан, Оман, Катар и няколко други държави с мюсюлманско мнозинство, въпреки че повечето от тях позволяват на неграждани и немюсюлмани да купуват и консумират алкохол.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид,