„Повече от 200 дрона, крилати и балистични ракети бяха изстреляни от Иран“, каза говорителят на IDF (бел ред израелската армия) контраадмирал Даниел Хагари. Повечето от заплахите са прихванати извън израелското въздушно пространство, допълни той.

Свързани новини

15.04.2024 09:22

САЩ не ще Израел пак да удря Иран

Видян 753 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В телефонен разговор президентът Байдън е казал на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че САЩ няма да подкрепят израелска контраатака срещу Иран, каза високопоставен служител на Белия дом пред Axios.

Байдън и неговите старши съветници са силно загрижени, че израелският отговор на нападението на Иран срещу Израел би довело до регионална война с катастрофални последици, допълниха източниците от Белия дом.


Иран изстреля бойни дронове и ракети срещу Израел в събота вечерта местно време в отговор на въздушен удар в Сирия, при който беше убит високопоставен ирански генерал.

„Повече от 200 дрона, крилати и балистични ракети бяха изстреляни от Иран“, каза говорителят на IDF (бел ред израелската армия) контраадмирал Даниел Хагари. Повечето от заплахите са прихванати извън израелското въздушно пространство, допълни той.

Служител на отбраната на САЩ по-рано каза, че американските сили в региона са свалили изстреляни от Иран дронове, насочени срещу Израел.

Байдън е казал на Нетаняху, че съвместните отбранителни усилия на Израел, САЩ и други страни в региона са довели до провала на иранската атака, според служителя на Белия дом.

„Вие победихте. Приемете победата“, е казал Байдън на Нетаняху, според официални източници.

Официалният източник допълва, че когато Байдън е казал на Нетаняху, че САЩ няма да участват в никакви нападателни операции срещу Иран и няма да подкрепят такива операции, Нетаняху е отговорил, че разбира.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря в събота с израелския си колега Йоав Галант и поиска Израел да уведоми САЩ преди всяка реакция срещу Иран, съобщи високопоставен израелски служител.

Байдън заяви в официално изявление след разговора с Нетаняху, че армията на САЩ е включила самолети и кораби с противоракетни системи срещу балистични ракети в региона през изминалата седмица, което е помогнало на Израел да свали почти всички пристигащи дронове и ракети от Иран, Йемен, Сирия и Ирак.

„Казах на министър-председателя Нетаняху, че Израел демонстрира забележителен капацитет да се защитава и да побеждава дори срещу безпрецедентни атаки – изпращайки ясно послание на враговете си, че не могат ефективно да застрашат сигурността на Израел“, заяви Байдън.

Байдън допълни, че ще проведе разговор в неделя с лидерите на Г-7, за да координират единен дипломатически отговор на атаката на Иран.

„Моят екип ще се ангажира с техните колеги в целия регион. И ние ще поддържаме тясна връзка с лидерите на Израел. И въпреки че не сме видели атаки срещу нашите сили или съоръжения днес, ние ще останем бдителни за всички заплахи и няма да се поколебаем да предприемем всички необходими действия за защита на нашите хора“, каза Байдън.

Новината на американската медия Axios бе разпространена и от големи израелски издания като The Times of Israel и други. Официалното издание на Иран, Tehran Times, също се позоваха на нея.

Източник: AXIOS

Превод за "Гласове" Юлия Семир Ал-Хаким


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да