Свързани новини

10.10.2019 16:40

САЩ: Наказваме Турция със санкции

Видян 1767 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Операцията на турския президент Реджеп Ердоган в Сирия може да докара на Турция американски санкции, предаде АП. Сенаторът от Републиканската партия Линдзи Греъм, който обикновено е сред твърдите защитници на политиките на Тръмп, обяви, че ще предложи, съвместно със свой колега демократ, законопроект за сурови санкции.


Мерките включват замразяване на американски активи, притежавани от политическото ръководство на Анкара и налагането на санкции срещу юридически лица, търгуващи с турската армия, и срещу петролни компании, снабдяващи армията с гориво.


От своя страна американският президент Доналд Тръмп повтори заплахата си да унищожи турската икономика, ако Ердоган прекали с действията си срещу кюрдите. Той нарече операцията, която Анкара започна в Северна Сирия „лоша идея“, предава Франс прес.


Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо припомни, че Белият дом не е давал зелена светлина за турски действия в Сирия. Все пак той отбеляза, че Анкара има законно право да се грижи за сигурността си. Помпео обяви, че Тръмп е изтеглил войските от региона, за да не ги излага на опасност.


Изтеглянето на американски части от североизточна Сирия позволи на Турция да започне дълго анонсираната си военна операция. Кюрдите, които Турция смята за терористи, бяха ключов съюзник на Вашингтон срещу ИД.


Министерството на отбраната в Анкара обяви, че армията е нанесла удари по 181 военни цели в североизточната част на страната. Турция, предприе интервенцията, "за да отговори на надвиснала терористична заплаха" и „ще атакува само терористи”, посочва турският посланик в ООН Феридун Синирлиоглу в писмо до председателя на Съвета за сигурност на ООН, информира ТАСС. Дипломатът отбелязва, че операцията е насочена само към терористите и техните скривалища, убежища. В писмото се уверява, че са взети предпазни мерки за избягване на цивилни жертви.


Турската инвазия стана причина Съветът за сигурност да проведе извънредно заседание във връзка със започналата вчера турска операция срещу сирийските кюрди.


ЕС от своя страна призова Турция да прекрати едностранните си военни действия. Позицията на Брюксел посочва, че операцията допълнително ще подкопае стабилността на целия регион, ще засили страданието на цивилното население и ще има за резултат ново принудително разселение.


В отговор Ердоган обяви, че ще отвори отново границите на страната си, за да пусне сирийски бежанци в Европа, предадоха Ройтерс и Блумбърг. Малко преди реакцията на турския президент ЕК предупреди, че Анкара трябва да помисли за молбата си за членство в ЕС и "ако амбициите ѝ са сериозни", да се придържа към външната политика на страните от района.


„Русия планира да настоява за диалог между сирийското и турското правителство след нахлуването на турските войски в Сирия”, заяви пред журналисти в Ашхабад руският външен министър Сергей Лавров, предаде Ройтерс. Той посочи, че ситуацията в Северна Сирия може да бъде уредена на основата на съществуващите споразумения, предаде ТАСС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак