Руският пратеник Василий Небензя говори по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в понеделник в Ню Йорк.

Свързани новини

01.03.2022 11:12

САЩ експулсират дипломати от мисията на Русия в ООН

Видян 973 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дипломатическите отношения между САЩ и Русия се влошиха още повече, след като в понеделник Вашингтон нареди експулсирането на 12 служители от мисията на Москва към ООН в Ню Йорк, предаде RT.




Василий Небензя, посланикът на Русия в ООН, прекъсна пресконференция в понеделник, когато службата му го уведоми за експулсирането. Той заяви, че американски служители са предали писмо, в което се казва, че 12 руски дипломати са обявени за персона нон грата и ще трябва да напуснат страната до 7 март.




"Властите на САЩ предприеха поредното си враждебно действие срещу руската мисия в ООН, грубо нарушавайки ангажиментите по споразумението с приемащата страна", заяви Небензя.


 


Уведомлението дойде по-малко от седмица, след като Вашингтон изгони втория по ранг дипломат в посолството на Москва във Вашингтон Сергей Трепелков. Държавният департамент на САЩ обясни този ход с "непровокираното" изгонване от страна на Русия на заместник-ръководителя на мисията на посолството на Вашингтон в Москва.




В края на миналата година САЩ експулсираха 27 руски дипломати и техните семейства, като поискаха те да напуснат страната до 30 януари. Посланик Анатолий Антонов заяви тогава, че посолството е изправено пред сериозен недостиг на персонал. Преди това в САЩ работеха близо 200 руски дипломати, включително мисията на Москва в ООН.


 


Небензя заяви пред репортери, че не знае каква е причината за последните експулсирания, ако изобщо има такава, посочена от САЩ, тъй като самият той не е виждал писмото. Той не успя да идентифицира и дипломатите, на които е било наредено да напуснат.




Говорителка на мисията на САЩ в ООН заяви пред Ройтерс, че изгонените руснаци са "участвали в шпионски дейности, които са в ущърб на националната ни сигурност" Тя допълни, че експулсирането е било в ход от няколко месеца, което предполага, че този ход не е продиктуван от напрежението във връзка с конфликта между Русия и Украйна.



Небензя нарече заповедта "тъжна новина" и "поредна демонстрация на грубо незачитане на споразумението с приемащата страна"


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво стабилни

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво